OTKRIVAJU SE SVE MRAČNE TAJNE: Vatikan otvara svoje arhive!

Nadbiskup Žan-Luj Bruges, glavni arhivar i bibliotekar Svete rimske crkve, kaže da će arhiva koji se odnosi na period od 1938. do 1958. biti dostupan javnosti i da će se to dogoditi za oko godinu i po dana

  • 13

Nadbiskup Žan-Luj Bruges, glavni arhivar i bibliotekar Svete rimske crkve, kaže da će arhiva koji se odnosi na period od 1938. do 1958. biti dostupan javnosti.

Nadbiskup Žan-Luj Bruges je za Politiku rekao da će se to desiti za oko godinu i po dana. Kako je objasnio, sve arhive Vatikana su otvorene za istraživače do 1938. a sledeći će biti dostupan period između 1938. i 1958. godine.

- Odluka da deo kolekcije arhiva postane dostupan istraživačima uvek je politička i uvek je ostavljena samom papi... Papa Franjo mi je rekao da se slaže da se ovaj deo arhiva učini dostupnim i sva okumenta iz ovog istorijskog perioda, osim onih koji se odnose na lični život pojedinaca - rekao je nadbiskup za Politiku.

On je dodao da kada ga je papa pitao koliko će biti potrebno da se taj deo arhiva pripremi za istraživače, odgovorio je oko godinu i po dana.

Bruges, koji je boravio u prvoj u istoriji poseti prvog čoveka Vatikanske biblioteke Beogradu, naglasio je srdačnost s kojom je primljen u Srbiji i u Srpskoj pravoslavnoj ckrvi i dodao da je sastanak sa patrijarhom Irinejom trebalo da traje samo pola sata, a trajao je gotovo dva sata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sulejman

    10. septembar 2014 | 09:31

    Koje tajne pa taj vatikan je zlo i nista drugo neka kazu koliko pedera i pedofila imaju mogu da ih izvoze samo dragi bog zna sta se tamo stvarno desava

  • Sima

    10. septembar 2014 | 10:17

    Mi ćemo dobiti "prečišćenu" verziju.

  • Kleus

    10. septembar 2014 | 09:35

    Kako da ne.Pogotovu ono što je pogubno za ljudski rod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA