OTKRIVAMO: Da li moramo da overavamo ugovore kod notara ili možemo da biramo gde je jeftinije?!

 
  • 11

Građani kojima je potrebno overavanje nekog dokumenta ili sastavljanje istog ne moraju ići kod notara, ako su izračunali da im je to skuplja varijanta, oni svoje papire mogu izvaditi na mestima gde su to i do sada radili, a to su sud ili opština

Srbija je, nakon višegodišnjeg odlaganja, dobila javne beležnike - notare, ali pored velikih gužvi ispred njihovih šaltera, otvorila su se i mnoga druga pitanja, kao što je naprimer da li su njihove usluge jeftinije od sudova ili opština, ali i to da li su građani u obavezi da idu kod notara ili dokumente, kupoprodajne ugovore i ostale svoje potrebe mogu i dalje da završavaju gde su to i dao sada radili? Telegraf.rs vam upravo odgovara na ova pitanja!

Javni beležnici u Srbiji je osmišljen projekat kako bi rasteretio sudove i opštine ali i građanima skratio rokove za mnoga pitanja, kao i da im donese veću pravnu sigurnost kada je reč o kupoprodaji.

Stručnjaci ističu da će notari doneti veliku pogodnost građanima time što će sami sačinjvati ugovore, poput punomoćja, ugovora o izdržavanju ili o prodaji stanova, uz obavezu da upozore bilo koju od strana u slučaju da postoji opasnost da će biti oštećene.

Overe, punomoćja, imovinski sporovi, ugovori o hipoteci i o prodaji nekretnina, ugovori o doživotnom izdržavanju, sve su to poslovi kojih će sudovi biti rasterećeni, ali ONI ĆE TO I DALJE RADITI!

Prema uredbama Zakona postoji mogućnost i da sudovi prebace ostavinski postupak na notara, ali oni građani koji to žele ili kojima je to jeftinije mogu i dalje da svoje dokumente overavaju i vade u opštini ili u sudu!

Podsetimo Telegraf.rs je već objavio računicu gde je i koji dokument jeftiniji, pa je na građanima da sami izračunaju i odluče gde će završiti svoje dokumente. Podsećamo građane da je najvažnija "caka" kod računice ta što za razliku od suda notari plaćaju PDV!

A kako to izgleda na klasičnom primeru? Ukoliko vam je potrebna overa prevoda, za nju ćete u sudu platiti 230 dinara, a u opštini 600, a na vama je da li ćete ići u sud, čekati red ili pravo kod notara i završiti sve za 5 min iako je skuplje!

(Telegraf.rs)

 

Video: Bolna pesma za Dušana: Sestra ubijeng dečaka recitovala poemu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    8. septembar 2014 | 08:40

    Kako god narod sve plaća. Strasno šta dozvoljavamo.

  • Milan

    8. septembar 2014 | 10:00

    Ovde nesto poslednjih godina sve pod MORANJE!

  • Mina

    8. septembar 2014 | 09:48

    Nista sto ima veze sa nekretninama NE MOZE da se overava u sudu vec sve mora da ima formu javnobeleznickog zapisa.Tako npr.zalozna izjava cija overa u sudu je iznosila 230 dinara sada kod notara kosta koliko i overa ugovora (od recimo 25.000 dinara pa navise).Sud je dobio naredbu da nista ne overava sto ima veze sa nekretninama ni izjavu bracnog druga,ni punomoci ni zalozne izjave.Provereno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA