MIR, MIR: Niški političari potpisuju pakt o nenepadanju?

 
  • 0

Lider niških socijalista MIle Ilić predložio sporazum kojim će se stranke obavezati da neće igrati prljavu igru u kampanji, služiti se lažima i informacijama iz privatnog života

Predsednik Skupštine grada i lider niških socijalista Mile Ilić pozvao je lokalne odbore političkih stranaka da potpišu svojevrsni akt o nenapadanju, odnosno da se obavežu na uzdržavanje od političkih podmetanja tokom predstojeće kampanje.

Sporazum koji ustanovljava "džentlemenske manire“ u političkoj borbi, trenutno je na razmatranju kod potencijalnih potpisnika, a njegovo parafiranje najavljeno je za sredinu sledeće nedelje.

Ilić ističe da je ovo prva inicijativa ovakve vrste ikada u Srbiji.

-Četiri godine smo uspevali da radimo u zaista kvalitetnoj atmosferi. Pred izbore uvek postoji verovatnoća da se ti odnosi pokvare, pa sam predložio potpisivanje jednog sporazuma koji bi to sprečio. Ovaj akt predvidja obavezu potpisnika da se uzdrže od lažnih optužbi na račun političkih protivnika, zadiranja u njihove privatne živote, bavljenja njihovim ličnim problemima, ali i zabrane lepljenja plakata gde im nije mesto – obrazlaže Ilić.

Međutim, neke političke snage ističu da im nije ni na kraj pameti da stave potpis na ovaj akt, a razlog nije njegova sadržina već njegov predlagač.

- Što se Mile Ilić nije setio takvog sporazuma pred izbore 1.996. godine kada su socijalisti koristili sve čega su se setili da bi opoziciju diskreditovali. Nas niko ne treba da uči fer kampanji, ali oni koji su na vlasti neće birati sredstva da je zadrže - ocenjuje odbornik LDP Srđan Pešić.

Sporazum pozdravlja lider DS i niški gradonačelnik Miloš Simonović.

- Nivo kampanje odražava i kvalitet političke elite. Hajde da se borimo argumentima, a ne podmetanjem neistina – ističe Simonović.

Radikali smatraju da njima ovakav sporazum nije potreban.

- Svi znaju da smo uvek istupali politički korektno i tu nećemo ništa menjati. Medjutim, sumnjam da će stranke na vlasti bilo šta sprečiti da se uzdrže od nefer utakmice – kaže šef odborničke grupe SRS Dragan Vukadinović.

(V. A.)

Video: Spektakl na nebu, veličanstveni defile i poslednja reč vojne tehnike u Batajnici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA