BUDUĆI MATURANTI, PAZITE: Ovako će izgledati završni test za osmake!

 
  • 22

Dok je prethodne godine Mala matura nosila ukupno 40 bodova, Ministarstvo prosvete iznelo je predlog da u narednoj godini ona nosi tek 30 bodova, dok bi uspeh iz škole nosio 70 poena. Ovim načinom bodovanja učenik bi mogao da osvoji najviše po deset bodova na svakom od tri testa

Učenici koji završe osmi razred u školskoj 2014/2015 godini, kao i naredne generacije učenika osmog razreda, polagaće završni ispit u okviru tri testa: iz predmeta Srpski, odnosno maternji jezik, Matematike i kombinovanog testa. Ovo, nije novina u obrazovnom sisitemu, ali ono što jeste je način bodovanja ovih testova.

Dok je prethodne godine Mala matura nosila ukupno 40 bodova, Ministarstvo prosvete iznelo je predlog da u narednoj godini ona nosi tek 30 bodova, dok bi uspeh iz škole nosio 70 bodova.  Ovim načinom bodovanja učenik bi mogao da osvoji najviše po deset bodova na svakom od tri testa. Kobinovani test i narednih godina sadržaće pitanja iz Biologije, Geografije, Istorije, Fizike i Hemije.

Uvođenjem novog sistema bodovanja učenici osmog razreda ne bi bili skoncentrisani samo na završni ispit, već bi tokom godine učili redovno gradivo koje moraju da ponesu iz osnovne škole. Takođe, istim metodom bi se ukazalo veće poverenje nastavnicima, i svi predavači bi podjednako učestvovali u pripremi završnog ispita. 

Testovi završnog ispita kao i prethodnih godina biće sastavljeni od neobjavljenih zadataka i sadržaće od 20 do 40 zadataka u zavisnosti od težine i tipa zadataka. U slučaju polaznika koji završni ispit polažu po programu za funkcionalno obrazovanje odraslih ili učenika za koje se testovi prilagođavaju, broj zadataka u testu može biti manji od 20.

Formula po kojoj će se računati bodovi na osnovu uspeha u školi izgleda ovako: 4*uspeh iz VI razreda + 5*uspeh iz VII razreda + 5* uspeh iz VIII razreda.

Primer: Ukoliko je učenik na kraju šestog razreda imao prosek 4,45, na kraju sedmog 4,6, a na karju osmog 4,5 broj bodaova koje učenik nosi iz škole računaće se ovako:

4*4,5+5*4,6+5*4,5 = 63,5 bodova.

Dakle, školarci, ne zanemarujte školske obaveze jer vam od uspeha na kraju godine zavisi i rangiranje za upis u srednje škole.

(Milica Batinić)

 

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    28. avgust 2014 | 13:40

    Jadna deca

  • No coment

    28. avgust 2014 | 17:13

    Pa ako više ne znate šta biste sa sobom,vi koji odredjujete na koji će se način deca dalje upisivati uglavnom imate kupljene diplome te s toga, kad već sami ne znate koji je sistem najbolji prepišite od zemalja koje to dobro rade!U Italiji npr. dovoljno je da deca sa roditeljima odluče gde žele da se upišu, u koju srednju skolu.Škole su OBAVEZNE da prime SVE one koji žele da se upišu u tu školu.A tokom godina napravi se prirodna selekcija tako što, loši djaci ili ponavljaju, ili odustaju pa menjaju školu,mada dosta njih potpuno odustaje od daljeg školovanja i počinje da radi jer već sa 16 god. po zakonu imaju prava na to.Dakle,zašto deci pre vremena ubijati ambiciju?Ako imaju želju da se upišu u medicinsku školu -dajte im tu mogućnost.Možda je u osnovnoj neko bio loš iz fizičkog,muzičkog,likovnog, jednostavno nema talenta za to ,a te ocene će mu umanjiti prosek...Ili pak želi da upiše neku umetničku školu a imao je lošije ocene iz fizike,biologije,hemije koje mu zaista neće služiti ako odluči da se bavi npr. vajarstvom!Dokle više koristiti decu kao zamorčiće pa svaka nova vlast menja i sistem upisa?Sada smo ni manja zemlja niti sa više "doktora nauka".Pokušavamo decu da naučimo kako moraju da uče, da se bez diplome nigde i ništa ne može.A zaboravljamo da naša deca itekako dobro čitaju.Pa tako znaju da se na nejbolje plaćena mesta dolazi NE zahvaljujući kvalifikacijama,znanju i sposobnostima već zna se kako.Ni sami ne znamo koliko nas "lekara" leči i koliko nam "sudija" sudi jer ovde je već neko svreme ,reklo bi se, baš sve na prodaju!!!Spasite barem decu...dozvolite im da se u srednje škole upisuju prema sopstvenim ambicijama i zeljama a ne kako je "tamo neko" izračunao da treba!

  • Sasa

    28. avgust 2014 | 13:40

    E tako, sad krece hajka na profesore da daju sto vece ocene da bi se djaci sto lakse upisivali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA