Angiosala u Valjevu ne radi, ugroženo pola miliona pacijenata zapadne Srbije (FOTO)

 
  • 7

Svi pacijenti sada se upućuju u Beograda, a zbog udaljenosti, gubi se dragoceno vreme za interevenciju u slučaju srčanog udara

U angiosali valjevske bolnice obustavljene su sve interevencije zbog kvara ključnog dela rendgen aparata. Zbog toga je ugroženo oko pola miliona građana zapadne Srbije koji gravitiraju Valjevu.

Svi pacijenti sada se upućuju u Beograda, a zbog udaljenosti, gubi se dragoceno vreme za interevenciju u slučaju srčanog udara.

Popravka ovog aparata košta oko 70.000 evra, a pošto valjevska bolnica nema para neizvesno je kada će angiosala nastaviti da prima pacijente.

- Problem je što do Beograda gde se upućuju ima bar dva časa vožnje, čime pogođeni akutnim infarktom gube takozvani „zlatni sat“ kada je neophodno obaviti intervenciju i nakon kojeg su posledice srčanog udara jače, a lečenje teže. Zbog kvara aparata pacijente pre slanja u Beograd zbrinjavamo na način iz prošlog veka, dajući im lekove koji su tek donekle u stanju da razbiju krvni ugrušak na mestu suženja krvnog suda ali ne i da krvi sud osposobe - kaže rukovodilac angiosale dr Irena Matić.

Angiosala sala u valjevskoj bolnici prva je angiosala koja je otvorena u unutrašnjosti. Od 2010. godine, kada je počela sa radom, lekari su uspeli da spasu više od 1.000 života ljudi iz Kolubarskog okruga, ali i drugih mesta iz zapadne i ostalih delova Srbije.

(S. S.)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lalita

    7. avgust 2014 | 00:32

    Bolnica da otvori racun za dobrovoljne priloge i sakupice se to brzo.

  • Влада

    7. avgust 2014 | 05:18

    На биро рада одмах! Ни пуних четири године рада сале, одржавање на нивоу! Срамота!

  • Valjevac

    7. avgust 2014 | 08:58

    Država odmah da reaguje,neka uplate novac!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA