Labris: Školski udžbenici puni homofobije! (VIDEO)

 
  • 23

Organizacija LABRIS predstavila je brošuru "Istopolna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima" ukazuje na opštu društvenu klimu u Srbiji koja podrazumeva visok stepen netolerancije, homofobije, diskriminacije pa i nasilja i navodi preporuke za korekciju i izmenu sadržaja u skladu sa važećim zakonskim okvirima i praksom u razvijenim društvima

Organizacija za lezbejska ljudska prava LABRIS predstavila je danas javnosti brošuru "Istopolna orijentacija u srednjoškolskim udžbenicima".

Nastala na osnovu podataka prikupljenih analizom sadržaja udžbenika, sadrži detaljne podatke zaključke i preporuke Ministarstvu prosvete, s posebnim osvrtom na značaj pravilnog, naučno zasnovanog obrazovanja za razvoj društva ali i kršenje Ustava i Zakona Republike Srbije.

O zaključcima i preporukama kao i pravnom aspektu ovog veoma značajnog projekta govorile su: Aleksandra Gavrilović – koordinatorka projekta, LABRIS; Mina Damnjanović – autorka istraživanja; Dr Zorica Mršević – pravna ekspertkinja; Emila Spasojević – predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti; Borjana Peruničić – predstavnica Kancelarije za ljudska i manjiska prava.

Potreba za ovakvom analizom javila se usled opšte društvene klime u Srbiji koja podrazumeva visok stepen netolerancije, homofobije, diskriminacije pa i nasilja prema osobama koje nisu isključivo heteroseksualne orjentacije – istaknuto je na konferenciji - Obrazovanje kao jedan od ključnih činilaca u prenošenju sistema vrednosti jednog društva ne sme da prenosi i propagira nenaučne, isključive sadržaje zasnovane na stereotipima.

Rezultati analize ukazuju na nepromenjeno stanje tretiranja istopolne orijentacije u srednjoškolskim udžbenicima, a diskriminatorni sadržaj se primećuje kroz patologizaciju seksualne orijentacije koja nije heteroseksualna, kao i kroz podržavanje negativnih predrasuda i to u udžbenicima iz oblasti biologije, psihologije i medicine.

Govoreći o pravnom aspektu postojanja eksplicitno diskriminatornog sadržaja u srednjoškolskim udžbenicima, Dr Zorica Mršević, pravna ekspertkinja je naglasila:

- Dokle god se u udžbenicima istopolna orijentacija predstavlja kao socijalna devijacija, kao prostitucija, maloletničke trudnoće i sl, dotle imamo problem sa totalno nenaučni, pogrešnim predstavama koje "edukuju" nove generacije u homofobičnom maniru - rekla je Mršević i dodala da u "obrazovnom sistemu imamo prisustvo nenaučnog, nekorektnog i homofobičnog predstavljanja istopolne orijentacije i nebiranog rodnog identiteta, čime se daje i eksplicitno i implicitno “zeleno svetlo” diskriminaciji LGBT populacije.”

Posebno je istaknuto da se zatečeni udžbeničko-nastavnim sadržaji predstavljaju govor mržnje koji je sankcionisan Ustavom Republike Srbije i nizom važećih zakona u Srbiji, a koji se ne primenjuju u praksi, i to:

1. Zakon o zabrani diskriminacije

2. Zakon o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima

3. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

4. Zakon o srednjim školama

5. Zakon o mladima

6. Zakon o ravnopravnosti polova

Pored predstavljanja rezultata analize i pravnog aspekta postojanja diskriminatornog sadržaja predstavljene su i preporuke za korekciju i izmenu sadržaja u skladu sa važećim zakonskim okvirima i praksom u razvijenim društvima.

Opšta preporuka Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odnosi se na uklanjanje diskriminatornih sadržaja iz nastavnih materijala i prakse kao i promovisanje poštovanja ljudskih prava kroz usaglašavanje sadržaja sa tekovinama i dostignućima nauke.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    31. jul 2014 | 17:57

    Mars,mars,mars,sikter!Kad rodite svoje dete ucite ga da bude gej,moju decu cu ja uciti da budu roditelji i pazi sad ,NORMALNI ljudi!S kojim pravom neko ko ima taj poremecaj i ne zeli da dobije dete(nikako ne dozvoliti usvajanje jer maloletno dete ne moze samo da odlucuje dali zeli nenormalan par za roditelje a samim tim su povredjena njegova prava )tj ne moze ga dobiti prirodnim putem uele da uticu na tudju decu da to prihvate kao nesto normalno,tj prirodno?Nije prirodno jer ne mogu da dobiju dete znaci nemojte se pozivati na normalnost i prirodu,razumete?Ako hocete prirodno i normalno da vas prihvate deca onda ih prirodno i normalno zacnite,ne otimajte tudje male zivote jer ini imaju prava na izbor kao i vi a mozda nebi zeleli da budu sto i vi i da ih odgajaju takvu.

  • TRJOVAN

    31. jul 2014 | 17:15

    Neko kaze da dve tate ili mame mogu normalno da odgoje dete, tj. da dete ne mora da bude gej. A sada vidim da hoce u skolama da ih uce tim neprirodnim stvarima.

  • Djak

    31. jul 2014 | 18:12

    To I jesu socijalne devijacije. Znaci krenulo je sa pritiscima da se legalizuju kojekakve nastrana I bilesna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA