Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova
Kojih 30.000 plata?
Doprinosi za prijavljene radnike (ako su prijavljeni) su 70% od neto zarade, ako je 40.000 bruto radnik neto primi jedva 24.000 dinara.
Problem je ovde sto u 90% slucajeva radnici NISU prijavljeni :)
Niko vas ne tera u kafice, oni su i dalje puni, bitniji je prestiž nego novcanik. Kafa vredi 15 dinara, a razlika do pune cene je biti vidjen. Ima se moze se!
Pa Majo ne bih bas rekao ni da si nesto mnnogo ni pametna.
Kao prvo,struja koju lokali placaju nije komercijalna struja vec industrijska, sto znaci da nije ista cena po kilovatu..... skuplja je!! A da ne pricamo o tome sto svaki kafic ima min, 4-5 frizidea, aparat za espreso koji je stalno ukljucen, masina za sudove koja non-stop radi,svetlo koje uvek gori i danju i nocu i propratni instrumenti koji su na struju. A sto se tice radnika, pod 40.000 je mislio na bruto zaradu(plata + doprinosi). I nije to stvar sad, sok je u prodavnici 34 din, a u kaficu 150. Svaki kafic mora da ima razne artikle, a ne prodaje se sve isto, kupis na veliko,a ne mozes da prodas sve u isto vreme dok ti ne dodje rok za tvoje placanje robe. A kirija za lokal, posto su najvecim delom u zakupu). A i na kraju krajeva, ko ne razume ili nece da razume, bolje da cuti nego da laprda,a i sto kazu neki, ako im se ne svidja, ne moraju ni da idu.
Pa ja stvarno ne znam kakav je to kafic od 50 kvadrata, kad ima tolike troskove na struju, grejanje i vodu, a pogotovo da radnici imaju platu od 40 000 dinara? Mozda, ali ako je tu uracunato dva meseca, u tom slucaju su MOZDA toliki troskovi! Radnici u mnogo vecim i LUKSUZNIJIM restoranima nemaju tolike plate, a imace jedan prcvovnjak od 50 kvadrata! Mozda jesmo jadan narod, ali nismo toliko glupi!
Svima koji pametuju i misle da je zarada u ugostiteljstvu ogromna, porucujem da otvore svoje pa nek zaradjuju milione! A ovi sto misle da ih neko dere nek ne idu na ta mesta.
Ne razumem kako ne kapirate da nas ne deru. Niko nas ne tera da sedimo u kaficu. To se ne mora. Mogu da te deru na salterima, sa porezima, sa racunima mesecnim, sa cenama hrane i slicno, ali nikako ne mogu da nas deru u kaficima. Ne moze niko da te odere ako svesno ides na kafu i znas da ces platiti uslugu, mesto na kom sedis i slicno. A ko nema ili nece da plati uopste ne mora da ide na kafu! To zaista nije stvar koja se mora isto kao i rucak ili vecera u restoranu, taxi, kokteli u nocnim klubovima, cene u spa centrima i slicno
Ovde se ne radi o tome da li treba ici ili ne u kafice. Ovde se radi upravo o tome, nabavna i prodajna cena. Samo se iznose cinjenice u vezi te kalkulacije. Nisam jos uvek uspeo da vidim vlasnika kafica da vozi yugo ili keca i da letuju u pozarevcu. Utaja poreza kroz neizdavanje fiskalnih racuna i velikih razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je najveci poroblem.
Radio sam u ugostitejstvu nekada davno. Naravno kao konobar. To pravdanje gazda kafica zbog cena je besmisleno. Od kile espreso kafe moze da ''izvuce'' od 120 (minimalno) do 145 (maximalno) kafa.. govorim za espreso. Da bude jasnije.. Dovoljo je da proda dnevno 50 kafa dnevno da se pokrije sa kafom, secerom, strujom od kafe aparata, vodom, plasticnim kasikicama i deterdzentom koji koristi za pranje soljica. To je samo 1 kg kafe u pitanju. Sad mozes misliti tamo gde je lokal na pravom mestu, gde svet cirkulise po ceo dan koliko je to kg kafe. Najmanje 2,5 - 3 kg kafe.. negde i vise?! A ostalo ? Kisela voda, sokovi.... da ne nabrajam.. I koliko se od toga se prijavi kroz knjige, a koliko se stvarno proda ?? Ajde molim te. Da se ne isplati zatvarali bi....
Čaj 7din.prodaje se 160 d.kafa 15 proda se 150dhn.pa koliko
Je procenta razlika,dali neko to prati i adekvatno oporezuje ili je kao i sve ostalo a kafedžije prijavluju manjak,
Jaka fora,ko ne moze da placa troskove lokala,neka zatvori,a ja da mu placam necu,tako da'su se mnogi preracunali pa dizu cene ne bi li opstali,sto je osnovna greska mnogih,ali ne zalim ih
Kafana je cist luksuz.Hoces da sedis,pijes kafu,vracas konobara po casu vode(da budes usluzen)za 50din.da ponovim kafana nije potreba nego cist luksuz.
Posto sam i ja vlasnik kafica samo u manjem gradu mogu slobodno da kazem da ovaj iz udruzenja Novog Sada lupa gluposti pola troskova od ovog sto je nabrojao ne postoji (kakvo odrzavanje i ciscenje od 30000...)ja prodajem kafu 65din,pivo hajniken 160din,kokakola 110..... i opet imam matematiku naravno ako ima posla. Tako da su cene pogotovu u beogradu cisto sisanje ali dok ima ovaca bice i vune.
Jeste, ako si vlasnik lokala. Ali ako plaćaš zakup ....? Ja plaćam zakup svog lokala 150e u Kaluđerici, a moj drug na Djedinju 1500e, a zaradjujemo isto. Klonju u mom kafiću čistim ja, a moj drug plaća higijeničarku itd. ...
Svako bi da zaradi što više počev od države raznim nametima taksama, porezima, vlasnika prostora, gazde, radnika . Najviše strada krajnji kupac on sve plati. Može se i bez kafane.
Lepo i posteno objasnjenje!
To sto je na kafi i vodi jaka marza, ne znaci da je na svemu isto? Postoje mnoge stvari gde marze i nema, tako da jedno drugo dopunjavaju. U ovoj krizi, nema vise miliona i kamiona.Uspesni ugostitelji su danas retkost, a sam uspeh je da plate plate i racune...
I opet koliko god se zalimo na zivot plate i skupocu u sred bela (radnog) dana u bilo kojem gradu u Srbiji baste poprilicno pune.Jel moze sad neko to da objasni?
Nemanja
Kojih 30.000 plata? Doprinosi za prijavljene radnike (ako su prijavljeni) su 70% od neto zarade, ako je 40.000 bruto radnik neto primi jedva 24.000 dinara. Problem je ovde sto u 90% slucajeva radnici NISU prijavljeni :)
Podelite komentar
Lepa bankarka
Niko vas ne tera u kafice, oni su i dalje puni, bitniji je prestiž nego novcanik. Kafa vredi 15 dinara, a razlika do pune cene je biti vidjen. Ima se moze se!
Podelite komentar
Bo
I sa doprinosima 40.000 je mnogo. Nesto bas I ne verujem da su prijavljeni na plate od 30.000 din. A knjigovodja od 10.000 do 20.000 van pameti.
Podelite komentar
refko .
@Bo
U njemackoj je knjigovodja sedamdeset evra
Podelite komentar
Lav
Mene u stvari mnogo više zanima kako se pravdaju ovi što sede po tim kafićima. Da li je moguće da nemaju ništa drugo da rade.
Podelite komentar
Felix-macak
Jadan moj gazda vozi stari bmw x5 a novi je odavno izasaoo tako da ga razumem :D
Podelite komentar
Bk nis
40 000 je sa doprinosima, glup si.
Podelite komentar
Mixer
Pa Majo ne bih bas rekao ni da si nesto mnnogo ni pametna. Kao prvo,struja koju lokali placaju nije komercijalna struja vec industrijska, sto znaci da nije ista cena po kilovatu..... skuplja je!! A da ne pricamo o tome sto svaki kafic ima min, 4-5 frizidea, aparat za espreso koji je stalno ukljucen, masina za sudove koja non-stop radi,svetlo koje uvek gori i danju i nocu i propratni instrumenti koji su na struju. A sto se tice radnika, pod 40.000 je mislio na bruto zaradu(plata + doprinosi). I nije to stvar sad, sok je u prodavnici 34 din, a u kaficu 150. Svaki kafic mora da ima razne artikle, a ne prodaje se sve isto, kupis na veliko,a ne mozes da prodas sve u isto vreme dok ti ne dodje rok za tvoje placanje robe. A kirija za lokal, posto su najvecim delom u zakupu). A i na kraju krajeva, ko ne razume ili nece da razume, bolje da cuti nego da laprda,a i sto kazu neki, ako im se ne svidja, ne moraju ni da idu.
Podelite komentar
ср
@Mixer
испадоше власници кафића мученици којима на крају месеца једва остане чисто 500€.!
Podelite komentar
Sara
Pa ja stvarno ne znam kakav je to kafic od 50 kvadrata, kad ima tolike troskove na struju, grejanje i vodu, a pogotovo da radnici imaju platu od 40 000 dinara? Mozda, ali ako je tu uracunato dva meseca, u tom slucaju su MOZDA toliki troskovi! Radnici u mnogo vecim i LUKSUZNIJIM restoranima nemaju tolike plate, a imace jedan prcvovnjak od 50 kvadrata! Mozda jesmo jadan narod, ali nismo toliko glupi!
Podelite komentar
Dejan
@Sara
E bojim se da si vise nego glup kad takve komentare dajes a verovatno ti je obrazovanje na nivou kupljene diplome
Podelite komentar
maya
Svima koji pametuju i misle da je zarada u ugostiteljstvu ogromna, porucujem da otvore svoje pa nek zaradjuju milione! A ovi sto misle da ih neko dere nek ne idu na ta mesta.
Podelite komentar
Mladen
Jos kad bi poceli da izdaju fiskalne racune!
Podelite komentar
Hahaha
Koja voda kosta 13 dinara. Dajte posto pinem flasiranu da kupujem tu
Podelite komentar
TRJOVAN
@Hahaha
I ja bih zamolio.
Podelite komentar
Goxi
@Hahaha
Flasica vode na veliko u luci Beograd ili preko firme DMD je 15 din. Izvoli pa kupi.
Podelite komentar
Mima
Ne razumem kako ne kapirate da nas ne deru. Niko nas ne tera da sedimo u kaficu. To se ne mora. Mogu da te deru na salterima, sa porezima, sa racunima mesecnim, sa cenama hrane i slicno, ali nikako ne mogu da nas deru u kaficima. Ne moze niko da te odere ako svesno ides na kafu i znas da ces platiti uslugu, mesto na kom sedis i slicno. A ko nema ili nece da plati uopste ne mora da ide na kafu! To zaista nije stvar koja se mora isto kao i rucak ili vecera u restoranu, taxi, kokteli u nocnim klubovima, cene u spa centrima i slicno
Podelite komentar
TRJOVAN
@Mima
Tacno. Realno, imas cenovnik/meni ispred nosa i onda se cudis kako te odrase-glupost.
Podelite komentar
vuki
@Mima
Ovde se ne radi o tome da li treba ici ili ne u kafice. Ovde se radi upravo o tome, nabavna i prodajna cena. Samo se iznose cinjenice u vezi te kalkulacije. Nisam jos uvek uspeo da vidim vlasnika kafica da vozi yugo ili keca i da letuju u pozarevcu. Utaja poreza kroz neizdavanje fiskalnih racuna i velikih razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je najveci poroblem.
Podelite komentar
Davor
Radio sam u ugostitejstvu nekada davno. Naravno kao konobar. To pravdanje gazda kafica zbog cena je besmisleno. Od kile espreso kafe moze da ''izvuce'' od 120 (minimalno) do 145 (maximalno) kafa.. govorim za espreso. Da bude jasnije.. Dovoljo je da proda dnevno 50 kafa dnevno da se pokrije sa kafom, secerom, strujom od kafe aparata, vodom, plasticnim kasikicama i deterdzentom koji koristi za pranje soljica. To je samo 1 kg kafe u pitanju. Sad mozes misliti tamo gde je lokal na pravom mestu, gde svet cirkulise po ceo dan koliko je to kg kafe. Najmanje 2,5 - 3 kg kafe.. negde i vise?! A ostalo ? Kisela voda, sokovi.... da ne nabrajam.. I koliko se od toga se prijavi kroz knjige, a koliko se stvarno proda ?? Ajde molim te. Da se ne isplati zatvarali bi....
Podelite komentar
Dejan
@Davor
Pa otvori lokal pa se obogati
Podelite komentar
Felix-macak
@Davor
Svaka cast xa komentar jeer jaa u beogradu samo vidiim da kaaficii rade
Podelite komentar
TRJOVAN
SOKOJ samo 3000, bio sam ubedjen da je bar duplo vise.
Podelite komentar
Jovan
Čaj 7din.prodaje se 160 d.kafa 15 proda se 150dhn.pa koliko Je procenta razlika,dali neko to prati i adekvatno oporezuje ili je kao i sve ostalo a kafedžije prijavluju manjak,
Podelite komentar
BigFoot
Pa oni jadni rade sa minusom! Dajte neke subvencije od države da još jevtinije nabavljaju, a neka cene podignu još. Ja i tako ne trošim kod njih.
Podelite komentar
Zainteresovan
Od kad su nabili cene ja ni ne sedim u kaficima da me prave budalom da nesto sto oni plate 40 dinara ja platim 500 din. Hvala im!
Podelite komentar
Peca
Jaka fora,ko ne moze da placa troskove lokala,neka zatvori,a ja da mu placam necu,tako da'su se mnogi preracunali pa dizu cene ne bi li opstali,sto je osnovna greska mnogih,ali ne zalim ih
Podelite komentar
Sima
Kafana je cist luksuz.Hoces da sedis,pijes kafu,vracas konobara po casu vode(da budes usluzen)za 50din.da ponovim kafana nije potreba nego cist luksuz.
Podelite komentar
Dalibor
Drzava izgubi 20 miliona evra godisnje na espreso kafi.Da neverujes! Kada ste zadnji put dobili fisjalni racun u nekom lokalu?
Podelite komentar
Provincijalac
Posto sam i ja vlasnik kafica samo u manjem gradu mogu slobodno da kazem da ovaj iz udruzenja Novog Sada lupa gluposti pola troskova od ovog sto je nabrojao ne postoji (kakvo odrzavanje i ciscenje od 30000...)ja prodajem kafu 65din,pivo hajniken 160din,kokakola 110..... i opet imam matematiku naravno ako ima posla. Tako da su cene pogotovu u beogradu cisto sisanje ali dok ima ovaca bice i vune.
Podelite komentar
Mile
@Provincijalac
Zakup lokala u beogradu je mnoooogo veci nego u tvom mestu, takodje i troskovi odrzavanja istog...
Podelite komentar
Bond
@Provincijalac
Jeste, ako si vlasnik lokala. Ali ako plaćaš zakup ....? Ja plaćam zakup svog lokala 150e u Kaluđerici, a moj drug na Djedinju 1500e, a zaradjujemo isto. Klonju u mom kafiću čistim ja, a moj drug plaća higijeničarku itd. ...
Podelite komentar
Gost
Kome je puno, nek pije kuci sve to! Ljudi samo kukaju
Podelite komentar
Zoran
Pa valjda ljudi treba nešto i da zarade a ne da nama gospodi preprodaju kafu,piće ili hranu po nabavnoj ceni.
Podelite komentar
Laki
Radim u kaficu u centru Novog Sada.Odgovorno tvrdim da je cista zarada 30% a ne 7% kako ovde pise.Plus sto je retko koji konobar prijavljen.
Podelite komentar
bre bre
Svako bi da zaradi što više počev od države raznim nametima taksama, porezima, vlasnika prostora, gazde, radnika . Najviše strada krajnji kupac on sve plati. Može se i bez kafane.
Podelite komentar
Milos
Lepo i posteno objasnjenje! To sto je na kafi i vodi jaka marza, ne znaci da je na svemu isto? Postoje mnoge stvari gde marze i nema, tako da jedno drugo dopunjavaju. U ovoj krizi, nema vise miliona i kamiona.Uspesni ugostitelji su danas retkost, a sam uspeh je da plate plate i racune...
Podelite komentar
Kriticar
I opet koliko god se zalimo na zivot plate i skupocu u sred bela (radnog) dana u bilo kojem gradu u Srbiji baste poprilicno pune.Jel moze sad neko to da objasni?
Podelite komentar
Dilija
@Kriticar
Da, svi se zale kao nemaju ljudi para,slabe plate a ono kafici svi puni...
Podelite komentar
TRJOVAN
@Kriticar
Ja sa drustvom tamo sedim sat i po, a za to vreme popijem 2 pica.
Podelite komentar
Bond
Pa kom je skupo neka pije ispred zadruge. Sto ne uporedite cene mleka, zita-hleda,
Podelite komentar
Hobit
@Bond
Apsolutno. Placa se mesto,uvek bilo I bice.
Podelite komentar
Izolator
Čisto preterivanje....
Podelite komentar