USKORO: Lekovi jeftiniji do 50 odsto!

 
  • 6

- Glavni naš cilj je da jednog dana ukinemo participaciju ili da je svedemo na simboličan nivo 50 do 100 dinara - kaže direktor RFZO Momčilo Babić

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto i lista je prosleđena Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije na usvajanje.

Direktor RFZO Momčilo Babić rekao jeda nova lista lekova donosi uštede zdravstvenom fondu od 4,9 milijardi dinara na godišnjem nivou i da od brzine dobijanja saglasnosti zavisi kada će početi da se primenjuje.

- To je ogromna ušteda. Praktično su cene lekova smanjene za 30 do 50 posto. Ima još prostora za smanjivanje cena, nisu do kraja iscrpljene sve mogućnosti. Znam da se farmaceuti ježe na pominjanje ovakve stvari, ali u daljim razgovorima mislim da će biti mogućnosti da se donesu adekvatni zaključci - rekao je Babić.

On kaže da će i pacijenti ubuduće izdvajati manje novca za procentualno učešće prilikom kupovine lekova, jer za pojedine medikamente sada plaćaju 10 do 90 odsto od cene leka.

- Glavni naš cilj je da jednog dana ukinemo participaciju ili da je svedemo na simboličan nivo 50 do 100 dinara - naglašava Babić.

Nova lista lekova napravljena je u skladu sa Pravilnikom o kriterijumi za stavljanje lekova na pozitivnu listu koji je stupio je na snagu početkom aprila, ali je na sastanku predstavnika proizvođača lekova, ministarstva zdravlja i RFZO u maju odlučeno da lista lekova stupi na snagu od 1. januara naredne godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: "Tukli su ga i na albanskom tražili novac": Komšinica pretučenog Radića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marinko

    29. jul 2014 | 17:10

    Bice jeftiniji besandin da se gradjani smiruju dok vlast radi sta hoce.

  • dejan

    30. jul 2014 | 00:49

    Zamolio bih Telegraf da napravi tekst o generickim lekovima u Srbiji.2012 je uklonjen originalni lek za leukemiju i zlocudne tumore digestivnog sistema i zamenjen generickim o kojem se nista nije znalo.Bili smo zamorci 2 godine i hvala hematolozima koji su nas pratili jer ni oni sami nisu znali nista o generickom leku.Original je uklonjen jer je bio skup a to je jedini zlatni standard u lecenju ovih bolesti.Sad je i Anzovip uklonjen i neki novi genericki uveden koji se takodje proizvodi u Indiji.Posstite sajt udruzenja obllelih od CML U Srbiji i videcete svu nasu muku,sva nasa pitanja nadleznima i sve njihove sramne odgovore.Pomozite nam barem vi.Pisite o tome.

  • Realnović

    29. jul 2014 | 16:55

    Polumorgen...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA