Ove reke bi mogle da se izliju zbog jakih kiša!

 
  • 1

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje zbog porasta vodostaja i mogućeg izlivanja pojedinih reka

Zbog jakih kiša koje se očekuju praktično do kraja ove nedelje, vodostaji pojedinih reka su u porastu i postoji mogućnost njihovog izlivanja.

Porast vodostaja očekuje se na Drini, Kolubari, Timoku, Bjelici, Tamnavi, gornjem toku Zapadne Morave. Takođe, može se izliti i Ljig, Resava, Ub, Lim, Jadar, Mlava, Pek i Đetinja.

Kako se navodi u upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaji ovih reka će biti u porastu od 22. jula do 25. jula, a na bujičnim rekama ovih slivova moguća su izlivanja.

- Dali smo upozorenje imajući u vidu prognozu kolega meteorologa. Sledećih dana očekuje nas velika nestabilnost i anticiklon. Porast vodostaja očekuje se pre svega u slivu Kolubare, sa sve njenim pritokama, na banatskim vodotocima, u okolina  Čačka. Međutim, ne treba pančiti, mi vodostaj reka redovno pratimo. Ne očekuje se da će biti ni nalik kao što je bilo u maju - kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Vodostaji velikih reka su znatno niži i daleko od granice redovne odbrane od poplava. Kada je reč o Dunavu, na ovoj reci se očekuje porast nivoa do Bratislave, dok se nizvodno očekuje opadnje. Nivo vode će opasti i na Moravi, Savi i Dravi, dok se na Velikoj Moravi očekuje blagi porast, ali je vodostaj na ovoj reci ipak u domenu niskih vrednosti.

- Pljuskova je bilo i prošle nedelje, tako da tlo nije isušeno, a vlažnost je visoka, kako na tlu tako i u vazduhu. Mi smo upozorili Republički centar i javna vodoprivredna preduzeća, kao i Sektor za vanredne situacije MUP Srbije. Njihove službe su na terenu i oni su prolgasili određenu pripravnost. Ipak, poučeni ranijim iskustvima, opreznost je neophodna - dodaju iz RHMZ.

(M. S.)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale

    1. avgust 2014 | 18:36

    Imao sam priliku da vidim korito reke Resave u selu Dvoriste kod Despotovca posle majskih poplava.Ova reka tece novim koritom koji je tesan i za veci potok dok je staro korito nasuto velikim kolicinama sljunka,dovoljne su i najmanje kise da se majske poplave ponove, od nadleznih niko nista ne preduzima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA