AUSTRIJANCI TVRDE: Srbija je kriva za Prvi svetski rat!

 
  • 36

Dok 36 odsto Austrijanaca smatra da je Srbija glavni krivac za rat, 31 odsto je mišljenja da je za izbijanje Velikog rata kriva Austro-ugarska monarhija

Austrijancima je, 100 godina od početka Prvog svetskog rata, pre svega Srbija i dalje kriva za njegovo izbijanje, pokazuje istraživanje bečkog nedeljnika "Profil". Tako 36 odsto Austrijanaca smatra da krivicu za Prvi svetski rat snosi Srbija.

Na drugoj strani 31 odsto je mišljenja da je za izbijanje Velikog rata kriva Austro-ugarska monarhija. Daljih 14 procenata smatra ponašanje Nemačke uzrokom za Prvi svetski rat, dok 12 odsto krivicu pripisuje Francuskoj, Velikoj Britaniji i Rusiji.

Stotoj godišnjici od izbijanja Prvog svetskog rata u Austriji se posvećuje velika pažnja i tokom proteklih sedam meseci bilo je mnoštvo izložbi, novinskih članaka, knjiga i drugih aktivnosti kojima se ukazivalo na ovaj istorijski događaj koji je odneo milione ljudskih života.

Zvaničnici Austrije, ali i pripadnici Habsburške monarhije u više navrata su isticali da nikome ne može da se pripiše jedinstvena krivica za Prvi svetski rat. Međutim više istoričara je ukazivalo da bi, i da nije bilo atentata na prestolonaslednika Franca Ferdinanda, izbio rat koji je čitav stari kontinent zavio u crno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Koncert Radeta Šerbedžije sa orkestrom Zapadni kolodvor u mts Dvorani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opasni

    21. jul 2014 | 11:58

    A boze moj, sta smo ocekivali !!! A vi se divite nemcima i austrijancima , a oni nas kao pacove gledaju !!!!!

  • WIW

    21. jul 2014 | 12:10

    Krive nas zato sto smo branili nasu zemlju od agresora koji je hteo da nas pokori o.O I za sve ostale ratove nas krive a mi smo se samo branili od monstruma koji su nas svirepo ubijali. Ni u jednom ratu, novijeg doba, mi nismo napadali !?!?!?!

  • Tom

    21. jul 2014 | 12:11

    Srbi nemogu da budu robovi nicijoj monarhiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA