HIT: Da li znate da u Srbiji beneficirani staž imaju baletani, operski pevači i farbači lokomotiva?

Među zanimanjima kojima sleduje beneficirani radni staž do sada su bili i igrači narodnih igara, piloti, kontrolori leta, vozači autobusa, tramvaja i trolejbusa, oficiri palube, spremači umrlih, ronioci...

  • 24

Samo jedna među mnogim nelogičnostima koje bi trebalo uskoro da budu izmenjene novim Zakonom o PIO koji je predložilo Ministarstvo rada, odnosno pravilnikom koji će biti donet na osnovu zakonskog akta jeste da baletani u Srbiji imaju pravo na jednak beneficirani radni staž kao rudari i piloti.

Oni naime na svakih 12 dobijaju još po šest meseci staža, a na spisku delatnosti koja trenutno mogu da ostvare beneficirani staž našlo se čak više od 30 zanimanja.

Među njima su prema pisanju "Naših novina" i pojedini rukovodioci, poput direktora rudnika, direktora i pomoćnika direktora na naučno-istraživačkim, tehničkim i pomoćnim poslovima u nuklearnim postrojenjima "Vinče" kao i policijski službenici na administrativno-tehničkim radnim mestima.

U samom vrhu su i operski pevači, igrači narodnih igara, piloti, kontrolori leta, vozači autobusa, tramvaja i trolejbusa, oficiri palube, spremači umrlih, ronioci, čistači septičkih jama, dimničari, radiolozi, punjači ampula u farmaciji, direktor i istraživači u "Vinči", zapovednici broda, farbari šinskih vozila, dimničari, radnici na preradi životinjskih leševa, rukovaoci mašine za lakiranje, proizvođači hormona, proizvođači antibiotika i enzima, bušači mineri, rukovaoci i pomoćnici u proizvodnji azotne kiseline.

Novi zakon trebalo bi najpre da uskrati nezaslužene povlastice menadžerima i administrativnim radnicima.

A dokle nas je dovelo lako sticanje ovog staža najbolje pokazuje podatak prema kojem danas u Srbiji ima 182.138 penzionera koji su penziju ostvarili uz beneficirani staž.

- Procentualno, to je 13,8 odsto od ukupnog broja penzionera u Srbiji. Ovaj procenat uvek je bio oko 12, 4 sve do 2012. kada su vojni penzioneri integrisani u sistem Fonda PIO - navode za "Naše novine" iz Fonda PIO.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    11. jul 2014 | 16:59

    A zato mi koji radimo u rudniku kao sto je VMA po operacionim salama, gde filteri nisu menjani od kada je VMA sagradjen... Gde udisemo kontinuirano razne anestetike i ostala isparenje od dijatermije npr i ko zna cega jos. NE DA NEMAMP BENEFICIRAN RADNI STAZ NEGO NEMAMO NI PAUZU ZA DORUCAK...

  • Realista

    11. jul 2014 | 17:36

    Pa ne moze baletan ili igrac narodnih igara(koji jesam) da igra do 70 godine zivota. Do 40 max. i ide u veterane, a svi znamo da to nije to. Te stvari sto se tice umetnosti, sporta itd je logicna da imaju beneficije. Nije mi jasno sto bi neki direktor imao beneficirani, al' ajde.

  • Goran

    11. jul 2014 | 15:53

    Jos jedan primer naseg zakonodavstva i drzave kad veliki strucnjaci donose zakone privilegije menadzerima i admiministraciji a sto mnogi mladi ljudi rade godinu dana samo nocu guse se i dave u prasini brasnu itd.i na kraju dobiju dve nedelje godisnjeg odmora ito ako dobiju i ako im se plati i kad se pobune poslodavac kaze tako je kod mene ako ti se ne svidja mars napolje zar zakon nije isti za sve o cemu vlast prica a takvih je jako mnogo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA