Uskoro ćemo raditi samo četiri dana nedeljno?

Veliki broj milionera u SAD smatra kako bi radna nedelja od četiri dana bez skraćivanja radnih sati bila sasvim dovoljna, tako da bi zaposleni u tom slučaju radili četiri dana po 10 sati

  • 25

Anketa "Spektrem grupe" koju su vršili među poslovnim ljudima koji u svom biznisu raspolažu sa sredstvima većim od milion, pokazala je da bi se čak 69 odsto njih založilo za "brisanje" jednog radnog dana.

Ipak, u ovoj anketi prednjače žene, jer njih 82 odsto smatra da su četiri radna dana sasvim dovoljna.

Međtuim, kraća radna nedelja podrazumeva duže radno vreme. Oni smatraju da je za njihov posao potrebno 40 radnih sati, tako da bi u slučaju skraćenja radne nedelje, radnici morali da budu na poslu po 10 sati.

O ovom slučaju se govori već više od godnu dana, a polako se i uvodi u nekim zamljama, kao što je Švajcarska, dok su britanski stručnjaci upozorili da petodnevna radna nedelja ima velike posledice za zdravlje i socijalni život zaposlenih.

U čitavu ovu diskusiju se uključio i prvi čovek Gugla, milijarder Leri Bejdž, koji je takođe pristalica promena.

- Mišljenje da svi moraju konstantno svaki dan da rade kako bi ispunili očekivanja nije tačno. Trošimo previše vremena radeći stvari koje nisu potrebne. Potreban nam je koordinisan način da se radna nedelja bar malo skrati - istakao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: nbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kurajber

    11. jul 2014 | 11:03

    Ovi robovlasnici u Srbiji kad bi se pitali njima bi radna nedelja trajala 10 dana po 16 sati,i to sve za 20000 dinara.

  • Dzoni

    11. jul 2014 | 11:38

    Kod nas u Srbiji bi trebali prvo da uvedu da radna nedelja traje od ponedeljka do petka po 8 sati dnevno, a ne kao do sada da radna nedelja traje od nedelje do nedelje po 10 do 12 sati dnevno. Samo da ovo uvedu i ne treba nam ništa više. I naravno da zaposleni bude prijavljen sa platom ne nizom od 25000 dinara.

  • Mileee

    11. jul 2014 | 10:49

    Jupiiiii, a kad se probudimo onda vidimo da i dalje cekamo poziv poslodavca da odemo na posao kada mu odgovara, ostanemo na poslu 14+ sati, iako smo placeni za 8, svake druge nedelje slobodni, al sa ukljucenim telefonom u slucaju kurshlusa. Ta ajte molim vas, fali jos samo mrmot da zavije cokoladu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA