VRELO LETO, VRELE MISLI: Knjige koje ove godine treba čitati na plaži (FOTO)

 
  • 6

Sudeći po preporukama izdavačke kuće "Vulkan", ovog leta na plažu ne bi trebalo da izlazimo bez nekog "vrelog" štiva koje je idealno za razbibrigu, ali istovremeno i "trenira mozak, oslobađa od stresa, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti", a mi bismo dodali i "daje krajnje egzotične ideje"

Pored kupaćeg kostima, kreme za sunčanje i peškira, na plažu se nikako ne ide bez knjiga.

Mnogi ih nose po automatizmu, no ima i onih koji su se dobro raspitali pre odlaska na more, te lako štivo pre svega sa sobom na plažu nose, jer se naučno dokazano čitanjem: trenira mozak, oslobađa od stresa, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, lakše zaspe, poboljšava koncentracija, razvijaju veštine odlučivanja i objektivnog zaključivanja, bude emocije i poboljšava raspoloženje.

Stavka, međutim, koju svi znaju jeste da se na plažu nikako ne sme nositi "teška literatura". Zaboravite na Dostojevskog, Tolstoja, Borhesa ili Kafku i prepustite se laganim temama idealnim za opuštanje.

Listu "neizostavnih letnjih hitova koji su kao stvoreni za plažu" izdavačka kuća "Vulkan" otvara erotskim romanom Dž. Kener "Uzmi me". Uzbudljiva priča neprikosnovene kanadske autorke ovog žanra sasvim je u skladu ne samo sa pretpostavljenim letnjim uživanjima, već i sa istraživanjem koje su nedavno sproveli svetski naučnici.

Prema njemu, naime, neverovatnih 44 odsto žena radije čita erotske romane nego što se upušta u erotske avanturice sa svojim partnerima.

Na listi obaveznih letnjih ostvarenja našla se i knjiga "Ako sutra ne postoji" najtraženijeg i jednog od tri najprodavanija književnika Gijoma Musoa. Ovaj pitki triler na granici sa fantastikom zabaviće vas kao nijedan pre.

Dovoljno je da otkrijemo da se "vrti" oko sudbinskog susreta 32-godišnje Njujorčanke Eme koja i dalje traži "onog pravog" i Bostonca Metjua koji je izgubio ženu u strašnoj nesreći i sam odgaja 4-godišnju ćerkicu. Sudbinski susret u virtuelnom svetu dovešće ih do toga da veruju da su možda najzad pronašli sreću.

Za one koji vole domaće autore "Vulkan" predlaže drugi roman Zorane Šulc autorke prvog srpskog erotskog romana naslovljen "Stani srce".

Junakinja ovog romana odstupila je od svega u šta je verovala da bi bila u blizini oženjenog muškarca. Tek kada je njega upoznala otkrila je vrelinu, požudu, spajanje koje briše granice tela, strast zbog koje se sve baca pod noge.

Ako ste kojim slučajem na letovanje krenuli u privatni smeštaj neće biti loše da sa sobom ponesete i sjajnu knjigu jednog od najboljih svetskih kuvara Džejmija Olivera "Sve za 15 minuta".

Ovo je jedno od retkih štiva na ovu temu u kojem među receptima za brzo spremanje vrhunskih specijaliteta nećete naići na začine i sastojke čudnih imena, koje jednostavno ne možete da kupite na ovim prostorima.

Uz sve to i doslovno (a, ne samo teorijski) biće vam dovoljno 15 minuta da spremite zdrav i egzotičan obrok pre popodnevnog odlaska na plažu.

Naposletku, u koferu nije loše da se nađe nešto i za klince sa kojima neki od vas sigurno idu na more. Šta ćete bolje, poručuju iz izdavačke kuće "Vulkan" od izdanja "365 bajki za svaki dan u godini"?

To je prilika, ne samo deca, već i vi, koji im čitate knjigu da po ko zna koji put uživate u bajkama o Ivici i Marici, Olovnom vojniku, Maloj sireni, Snežnoj kraljici, Aladinu, ali i sasvim novim bajkama iz kojih ćete zajedno "otkrivati" zašto su zečevi beli, zašto Mesec ima tamne fleke, kako je crvendać dobio ime, da li su zvezde zalepljene po nebu, kako je čovek došao do vatre, zašto su miševi tako mali...

Ekipa Telegrafa predlaže vam da se odmah spakujete i uživate i za nas!

(K.V.)

Video: PKS širi prisustvo na azijskom tržištu: Otvorene još dve kancelarije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    20. jul 2014 | 14:56

    Ne znam za vas ali ja u Grcku nosim Dostojevskog

  • Milan

    20. jul 2014 | 14:59

    Koliko ima neobrazovanih ljudi i ne cudi me sto se pitaju zasto bi se knjige nosile na plazu

  • Bosko

    20. jul 2014 | 15:01

    Hocu i ja ko ova riba na slici...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA