BRUKA OD NOVOG ZAKONA: Za nasilje i pljačku klinci će se izviniti?!

 
  • 63

Nasilničko ponašanje, nanošenje težih povreda, krađa ili prevara do 1,5 miliona dinara maloletnih delinkvenata pratiće mera vaspitnog naloga - a to je izvinjenje ošetećenom ili eventualna nadoknada štete

Ako počine krivično delo za koje je kazna zatvora manja od 5 godina, maloletni delinkventi u Srbiji prema odredbama novog zakona uskoro neće ići na robiju.

Nasilničko ponašanje, nanošenje težih povreda, krađa ili prevara do 1,5 miliona dinara pratiće mera vaspitnog naloga - a to je izvinjenje ošetećenom ili eventualna nadoknada štete, piše Informer.

- Cilj vaspitnog naloga je da se maloletnik bez klasičnog krivičnog postupka vrati u društvo. Vaspitni nalog podrazumeva izvinjenje oštećenom, pomirenje, naknadu štete oštećenom ličnim radom maloletnika, društvenokoristan ili humanitarni rad - kaže jedan od autora ovog zakona, profesor Pravnog fakulteta Milan Škulić.

Kritičar ovog zakona, kriminolog Zlatko Nikolić, smatra da pedagogijom ne treba da se bave pravnici.

- Vaspitanje nije pravna norma, a oni koji pišu zakone to ne shvataju. U principu, vaspitni nalog je dobra mera, ali kako ga primeniti u situaciji kada deca imaju sva prava, a roditelji nemaju, kada učenici imaju sva prava, a nastavnici nemaju? - pita Nikolić.

Maloletnici su prošle godine počinili 2.707 krivičnih dela zbog kojih je njih 200 u zatvoru.

(Telegraf.rs)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zokac

    4. jul 2014 | 05:52

    Trebalo bi da autori tog novog zakona provere kako to funkcionise u praksi. Predlazem da svakog od njih prebije par klinaca od 15-ak god. i da zaglave u bolnicu na par meseci. Pa neka onda vide da li ce im od izvinjenja biti lakse.

  • nessa

    4. jul 2014 | 04:00

    evo javno da kazem...ako me napadnu klinci ili klinac...a maloletan je i bez razloga jer ja njih sigurno nikad necu napasti..malom polomim obe ruke a meni nek se izvini njegov tata..toliko... a sudijinom sinu zelim da mu se eto..izvini neki bot od klinca kad mu dete unakazi

  • Aleksandar

    4. jul 2014 | 03:35

    Profesoru autoru zakona od srca zelim da mu se dogode bar 20 (dvadeset) puta različite kriminalne radnje za koje on predlaže ovakve vaspitne mere, pa neka mu se izvinjavaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA