Više beba u vreme ratova nego danas!

Prošle godine je rođeno samo 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine, pokazuju najnoviji rezultati Republičkog zavoda za statistiku

  • 15

U Srbiji je prošle godine rođeno manje dece nego u vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, rekao je za RTS demograf Goran Penev.

Da bi se natalitet povećao potrebno je promeniti ekonomsku situaciju u zemlji, ali i populacionu politiku koja mora da bude dugoročna, kaže Penev.

Prošle godine je rođeno samo 65.000 beba, što je najmanji broj rođene dece od 1900. godine, pokazuju najnoviji rezultati Republičkog zavoda za statistiku.

Od 168 opština u Srbiji u 160 je negativan prirodni priraštaj, a statistika upozorava da porodica u Srbiji u proseku ima jedno i po dete, podaci su Republičkog zavoda za statistiku

Za prostu reprodukciju bi svaka porodica trebalo da ima makar dvoje dece. Da ne bismo nestali kao narod, neophodno je da se u porodici rađa troje ili četvoro dece. Svake godine nestaje grad veličine Ćuprije, Knjaževca, Negotina, upozoravaju stručnjaci.

Demograf iz Instituta društvenih nauka Goran Penev je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da se u prošloj godini rodilo manje dece nego u vreme Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata, u vreme bombardovanja Srbije.

- Već godinama je više umrlih nego rođenih, a u Crnoj Travi protekle godine nije rođena nijedna beba. Jedino u beogradskim opštinama Surčin i Zvezdara, u Raškoj, Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Bujanovcu i Preševu je pozitivan prirodni priraštaj - ističe Penev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Jasta

    3. jul 2014 | 11:10

    Tada nije bilo fejzbuka,ljudi imali pametnija posla!

  • Inspektorica

    3. jul 2014 | 11:40

    Prije je moglo da se zivi od jedne plate,muz radi dok zena odgaja djecu a sad vecinom radi jedno ili nijedno a i ako radi jedno tesko se sastavlja kraj sa krajem tako da je malo teze. Okolina je takodje dosta kriva za to. . u skoli npr. ako se ne oblacis moderno i nemas mob vec si niza klasa i nemas drustvo,tako da roditelji o svemu razmisljaju. A prije je glasila ona stara izreka gdje nisu celjad bijesna nije ni kuca tijesna tako da je danas ovo sve otislo u k.

  • ....

    3. jul 2014 | 11:24

    Onda je bilo nade.... Posle oluje dolazi sunce.... A sada se niko nicemu ne nada....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA