"World music festival" u Domu omladine 22. i 23. marta

 
  • 0

Prvog dana manifestacije 22. marta nastupiće španska grupa "Talabarte", "Tinariven" iz Malija i gosti iz Konga, bend "Konono No.1"

Prvi "World music festival" u Srbiji biće održan 22. i 23. marta u Domu omladine Beograd, najavljeno je iz te ustanove.

Prvog dana manifestacije predstaviće se grupe "Talabarte" iz Španije i "Tinariven" iz Malija, dok će sutradan nastupiti Svetlana Spajić i Bokan Stanković (Srbija) i "Konono No.1" (DR Kongo).

"Talabarte" je nova grupa iz španske provincije Galicije, koja svoj rad zasniva na savremenoj folk i akustičnoj muzici.

"Tinariven" na jeziku Tuarega znači "napuštena mesta" i oslikava nasleđe nomada iz pustinje Sahara, a prva postavka grupe oformljena je u jednom od Gadafijevih pobunjeničkih logora u Libiji i učestvovala je u pobunama Tuarega u Maliju. Tradicionalne instrumente Tuarega zamenili su električnim gitarama, a u njihovom bluzu se prepoznaju primese roka, regea i starih melodija Tuarega.

"Konono No. 1" je najpoznatiji od šest bendova koje je belgijski producent i promoter Vincent Kenis "otkrio" u predgrađima Kinšase, gde muzičari improvizuju koristeći dečje harmonike, automobilske delove, federe, flaše, improvizovana pojačala, velike megafone koji uspešno zamenjuju zvučnike.

Svetlana Spajić će na festivalu nastupiti sa multiinstrumentalistom Bokanom Stankovićem, sa kojim peva od 1993. godine. Oni su usavršili tradicionalno pevanje "na bas" iz istočne Srbije, odakle je Stanković.

Festival pod nazivom "Todo mundo" ("Ceo svet") organizuje Dom omladine Beograda u saradnji sa Francuskim institutom, koncertnom agencijom "Long plej" i "Ring Ringom".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA