Srbija na 62. mestu po dobroti prema čovečanstvu, šta mislite na kom su Hrvati i Bosanci?

 
  • 52

Istraživanje je podeljeno u sedam kategorija kao što su doprinosi kulturi, nauci, bezbednosti. Za dobrobit u čovečanstvu Srbija zauzima 62. mesto, dok je Hrvatska na 46-oj, a Bosna i Hercegovina na 70-oj poziciji

Prema listi koju je objavio Sajmon Anholt na sajtu "Good Contry", Srbija se nalazi na 62. mestu od 125 država prema tome koliko doprinosi opštem dobru. Prvo mesto je iznenađujuće pripalo Irskoj, dok je Slovenija 28-a, Hrvatska 46-a, Makedonija 55-a, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 70. mestu.

Anholt je dve godine radio na ovoj statistici, a šta je u stvari "Good Contry Index" i šta je njegov cilj objašnjava na sledeći način:

- "Good Contry Index" pokazuje koja zemlja koliko doprinosi opštem dobru čovečanstva i koliko od njega oduzima. Zasnovan je na širokom spektru podataka preuzetih od Ujedinjenih Nacija, Svetske banke i drugih međunarodnih organizacija - rekao je on i dodao da je ovo istraživanje imalo za cilj da utvrdi da li zemlje postoje isključivo da bi služile svojim političarima, poslovanju i građanima ili aktivno rade na poboljšavanju celokupnog čovečanstva i planete.

- Nastalo je u pokušaju da pokrenem raspravu na temu "Na koji način zemlje mogu da pronađu balans između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema ostatku sveta", jer ja ovaj balans vidim kao nešto što je neophodno za budućnost čovečanstva i zdravlja planete - dodao je Anholt.

Istraživanje je podeljeno u sedam kategorija kao što su doprinosi kulturi, nauci, bezbednosti, a svaka od njih ima po pet podkategorija, prenosi sajt bizlife.rs.

Po doprinosu nauci i tehnologiji Srbija se nalazi na visokom 23-ćem mestu, jedno mesto ispod Bosne i Hercegovine, a za doprinos u kulturi zauzimao 31. poziciju, mesto ispod Hrvatske.

Kada su u pitanju liste prema doprinosima, Srbija zauzima sledeće pozicije: doprinos miru i bzebednosti 98., svetski poredak i prosperitet i jednakost koji pokriva oblast otvorenosti tržišta 52, zdravlje 79. mesto dok se prema doprinosu za planetu i klimu nalazimo na poražavajućoj 124. poziciji, zahvaljujući toksičnom otpadu koji izvozimo i emisiji ugljen-dioksida.

Prvih deset mesta na listi zazuzele su prevashodno evropske zemlje Irska, Finska, Švajcarska, Holandija, Novi Zeland, Švedska, Ujedinjeno Kraljvestvo, Norveška i Danska, dok su zemlje muslimanskog sveta nisko pozicionirane.

(Telegraf.rs)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    25. jun 2014 | 19:09

    Na kraju krajeva,i bosanac i hrvat i makedonac i crnogorac RADO DOLAZE U SRBIJU i bez problema mogu da se setaju. A srbi i nisu bas sigurni na njihovim teritorijama.

  • UFF

    25. jun 2014 | 17:05

    E ovo je pravi nacionalizam!!Svaka zemlja ima svoje dobre i loše ljude.U BiH,Srbiji i itd imaš toliko dobre ljude kojima nije bitno jesi li bogat ili siromašna,jesi li Srbin ili Musliman a imaš toliko odvratne ljude ne samo prema ostalim narodima već i svojim ljudima.Onaj koji ovo smisli je stvarno jadan!

  • Milan

    25. jun 2014 | 17:41

    Verovatno se lista gleda od nazad, a i ovi sto prave anketu ne znaju ni kako se zovu a ne ko je dobar.. neka objave prvo sliku cveca zasadjenog u obliku sahovnice na grobu u Jasenovcu -pa ce im posle biti jasne neki stvari, njake mi se od ususkanog zapada, robotizovani kreteni bezdusni materijalisti.... Pareee, evo vam vase parreeee.. Aaaaaa :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA