USRED EVROPE: U ovoj zemlji žena je vlasništvo muža (VIDEO)

 
  • 23

Nasilje u porodici je vrlo rasprostranjeno u ovoj državi. Jedna žena je zlostavljana od strane muža i najstarijeg sina, jer se i dalje u nekim delovima Albanije poštuje običaj kanuna po kojem žene nemaju nikakva prava

Na severu Albanije većinu stanovništva čine katolički hrišćani, a u mnogim mestima još uvek postoji običaj po kojem se udata žena smatra vlasništvom supruga. Taj sistem običaja je poznat kao kanun.

U narednim redovima, pročitaćete kroz kakav pakao je nedavno prošla Vojsava Arapi, zbog optužbi muža da ga je prevarila.

Pre nekoliko meseci, Vojsava se vratila kući sa posla kasnije nego obično. Suprug ju je optužio za prevaru, jer joj nije verovao da je bila u crkvi. Pretio joj je nožem. Pritom, u svemu tome mu je pomagao i najstariji sin, koji je zbog toga nedavno pušten iz zatvora.

Vojsava je još živa, samo zahvaljujući mlađem sinu koji je pozvao policiju. Ali, tragovi zlostavljanja su i dalje vidljivi. Muž i najstariji sin su je napali nožem.

- Suprug i sin su mi isekli kosu nožem, takav je zakon tamo odakle mi dolazimo. Tako se kažnjavaju neverne žene. Sinu sam oprostila, ipak sam mu majka. Nemam snage da odbacim sopstvenog sina - rekla je u suzama Vojsava.

Ona je sa severa Albanije, gde vlada stroga katolička tradicija. Tamo i dalje važe pravila kanuna, prema kojima je žena vlasništvo muškarca. Inače, nasilje u porodici je vrlo rasprostranjeno u Albaniji.

O ženama kao što je Vojsava stara se organizacija "Danas za budućnost". Fabijola Egro je jedan od osnivača albanskog pokreta za ženska prava, a njena organizacija pomaže žrtvama nasilja u porodici da se psihički izbore sa onim što su doživeli. Fabijola se stara o ženama i daje im nov pogled na svet, dok njen centar pomaže ženama da se radno osamostale.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jakov

    25. jun 2014 | 21:04

    Da se ne lazemo cim su se zene emancipovale i skolovale odma je doslo do rusenja sistema vrednosti,do toga da ne zele da se udaju,da nece da radjaju,da nedaju decu ocevima prilikom razvoda...U Albaniji jos ima neceg patrijahalnog,zna se ko nosi pantalone. Istina ziva! Evropa je kriva za sve,a to je sve planski uradjeno

  • Zoran

    25. jun 2014 | 21:27

    Zaostatak 1500 godina a evropa ih prima za clanstvo u EU

  • JA

    25. jun 2014 | 22:03

    Jakov s*r*s malo aaa... nije problem u emancipaciji žena nego u glavama 'muskaraca' koji misle da je žena njegovo vlasnistvo i da može sa njom da radi šta hoće... Zašto bi bilo koja žena trpila bilo koga ko je omalovažava i gleda kao nesto bezvredno? Zašto, kada je dosta sposobnija od tog istog nazovi muskarca da izdržava sebe a i svoje dete!!! Jak sam protivnik tome da se deca odgajaju bez prisustva oba roditelja ali ne mogu ni da zamislim kako bi se moglo vaspitati jedno dete čiji nazovi otac 'mlati' njegovu majku, omalovažava je i vređa, pored toga što mu 'sluzi' svaki dan, kakav bi mentalni sklop moglo da ima to dete, kakve bi vrednosti moglo da postuje posmatrajuci takav odnos??? Iskreno žao mi te je, pretpostavljam da si odrastao upravo u okruženju gde je bilo prisutno zlostvaljanje, dok imaš tako 'poremećeno' mišljenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA