Uzurpirana imovina 41.000 Srba na Kosovu!

Pitanje povraćaja imovne je u nadležnosti međunarodnih misija, pre svega UNMIK-a, Euleksa i OEBS-a

  • 10

Srbi su podneli 41.000 zahtev za povraćaj uzurpirane imovine na Kosovu i Metohiji, a do sada je samo jedna Srpkinja uspela da se izbori za presudu da se uzurpator iseli sa njenog imanja.

To je danas za RTS izjavio rukovodilac tima za ljudska prava i imovinu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Igor Popović, koji je podsetio da je reč o Nadeždi Jovanović koja je dobila slučaj pred Ustavnim sudom Kosova. Kako je istakao, iako je imala formalnu odluku Kosovske agencije za imovinu za povraćaj svoje imovine, morala je slučaj da "otera" na sud kako bi se izborila za to.

- Sledeći korak je da se sprovede zahtev da se iseli uzurpator, koji je podigao tri kuće na njenom imanju, i da se uklone ti nelegalno izgrađeni objekti - istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, Kosovska agencija za imovinu izgleda nema mehanizam da efikasno sprovede svoje odluke, iako se "hvale da su od 41.000 zahteva rešili bar dve trećine".

- Šta to znači?Možda postoje neke formalne odluke, ali ti ljudi nisu formalno stupili u posed svoje imovine, nisu ušli u svoje kuće i stanove u kojima se i dalje nalaze uzurpatori - naveo je Popović.

On je rekao da je to pitanje u nadležnosti međunarodnih misija, pre svega UNMIK-a, Euleksa i OEBS-a, dodajući da im se Srbija već obraćala tim povodom. Popović je istakao da je uzurpiranje imovine kršenje jednog od osnovnih ljudskih prava, dodajući da će pitanje privatne, ali i javne imovine Srbije, biti možda i najvažnije pitanje u pregovorima sa institucijama samouprave na Kosovu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Benghazi

    22. jun 2014 | 13:05

    Kao prvo nemozes nesto da prodas pa da kasnije trazis da ti se vrati nazad!

  • MARIO

    22. jun 2014 | 12:03

    Tih 26 mig-a sto kupujemo pravo na kosovo da se posalju i da se okupator istera!

  • nislija

    22. jun 2014 | 13:21

    Bio bi interesantan podatak prodane imovine na Kosovu i Metohiji.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA