Izložba slika Milice Salaški u galeriji "New Moment" (FOTO)

 
  • 0

Pored neizostavne prepoznatljivosti i originalnosti, ova postavka donosi i značajne promene u dosadašnjoj likovnoj poetici slikarke

Izložba "Žanr scene od 3 do 5/ Slikarstvo u službi kućnog saveta", beogradske umetnice Milice Salaški biće otvorena u utorak 24. juna u 19 časova u "New Moment" galeriji. Autorka će predstaviti široj publici svoja najnovija dela nastala u proteklih godinu dana.

Pored neizostavne prepoznatljivosti i originalnosti, ova postavka donosi i značajne promene u dosadašnjoj likovnoj poetici slikarke.

Standardno poigravanje sa različitim društveno angažovanim i aktuelnim temama koje se smenjuju je pojačano intimnim doživljajem preispitivanja o idejama apsurda, različitosti, rodne ravnopravnosti, otuđenosti, detinjstva, egzistencije i trajanja.

Vreme od 15 do 17 časova je po propisima kućnog saveta vreme tišine. Deca spavaju, zaposleni se odmaraju posle napornog radnog dana, domaćice posle ručka, tada je zabranjeno skakanje, vriska, glasna muzika i kućni radovi.

- U tim paralelnim svetovima samoća, kada gradovi utihnu, kada su ulice poluprazne; leti zbog asfaltne žege, zimi zbog hladnoća sumraka, to je vreme za eskapizme koji iz dosade kreću da se razvijaju. U tom vremenu Milica slika, to vreme fiksira stvarajući autonomnu, izazovnu, poetiku praznog vremena. Mi smo tu. Tu na kineskom znači usamljen - piše Jelena Spaić u tekstu kataloga izložbe.

Dvojstvo stvarnog i eteričnosti fantazmagoričnog vremena čini ove slike intrigantnim i vrednim.

Milica Salaški je rođena u Beogradu 1980. godine. Magistrirala je 2009. godine i diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Gordana Nikolića. Članica ULUS-a postala je 2005. godine.

Izlagala je samostalno osam puta i učestvovala na više od šezdeset grupnih izložba u Sloveniji, Italiji, Bugarskoj, Finskoj, Makedoniji, Grčkoj, BIH, Češkoj, Japanu. Jedna je od najmlađih dobitnica prestižne nagrade za slikarstvo Zlatna paleta 2011. godine, tradicionalne Prolećne izložbe ULUS-ovih članova.

(Telegraf.rs)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA