Gas u Srbiji zavisi od sukoba u Ukrajini!

 
  • 2

- Cena gasa direktno je vezana za cenu nafte na svetskom tržištu, tako da ako poskupi jedno, poskupeće i drugo. Veliki potrošači gasa u Srbiji, kao što su toplane, ne treba da strahuju za nabavku, jer sam baš siguran da će se ova kriza do početka grejne sezone rešiti - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas

Zbog vesti da zbog ukrajinske krize, “Srbijagas” ubrzano dopunjuje skladište u Banatskom dvoru, postavlja se pitanje kako će se ovaj problem odraziti na potrošače u Srbiji. Međutim, stručnjaci nas uveravaju da će kriza biti ubrzo rešena i da potrošači u Srbiji neće osetiti njene posledice.

Generalni sekretar Udruženja za gas u našoj zemlji Vojislav Vuletić ocenjuje za Telegraf da je zbog činjenice da je gas izuzetno važno pitanje za celu Evropu, veoma brzo naći rešenje na nivou EU - Rusija - Ukrajina.

- Kriza oko gasa je vezana za celu Evropu, a Evropska unija je ozbiljno zainteresovana da se ona što pre okonča. U obostranom interesu je da se problem što pre reši jer mnogo velikih kompanija zavisi od toga. Sadašnja situacija je direktna posledica rata u Ukrajini, i ne verujem da će se dalje komplikovati - kaže on.

Vuletić pojašnjava da ne postoji opasnost za veliko povećanje cene ovog derivata, jer je vezana za naftu, kao i da u Srbiji veliki potrošači neće morati da se prebacuju na neke druge derivate.

- Poodavno je uređeno da je cena gasa direkno vezana za cenu nafte na svetskom tržištu, tako da ako poskupi jedno, poskupeće i drugo. Veliki potrošači gasa u Srbiji, kao što su toplane, ne treba da strahuju za nabavku, jer sam baš siguran da će se ova kriza do početka grejne sezone rešiti - ističe Vuletić.

Inače, u našoj zemlji rezervi gasa ima za dva do tri meseca, i to uz štednju i veće korišćenje drugih energenata. Ono što je izvesno je da je u narednom periodu neophodna štednja svih energenata kako bi se ublažile eventualne nestašice.

Nikola Bulajić, senior ekspert u "FXLider - u", navodi da je slaba gasna infrastruktura u ovom slučaju sreća za našu zemlju, jer je i kriza zbog nedostatka gasa, uticala na drastično manji broj ljudi nego u ostalim razvijenim zemljama.

- Kada je u pitanju Srbija, i uticaj događaja na svetskom tržištu na energetsku situaciju u zemlji, možemo konstatovati da je zakasnela gasifikacija zemlje i nerazvijenost gasne infrastrukture u Srbiji, zapravo uticala na to da je ukupna tražnja za ovih energentom u Srbiji procentualno manja nego što je to u drugim zemljama, pa i samo podmirivanje te tražnje nije veliki problem. Eventualni problemi mogu nastati krajem godine, ukoliko hladni vremenski uslovi budu zahtevali povećanje potrošnje gasa, ne samo u Srbiji već i u ostalim zemljama Evrope - navodi Bulajić.

Podsetimo, Rusija je obustavila isporuku gasa Ukrajini zbog neplaćenih računa, što može izazvati smetnje u snabdevanju drugih delova Evrope.

"Odluka je doneta zbog hroničnog neplaćanja isporučenog gasa "Naftogasa" Ukrajine. Kompanija duguje 4,458 milijardi dolara za novembar i decembar prošle godine i 3,007 milijardi dolara za april i maj ove godine", navodi se u saopštenju. Ukrajina će tako od juče dobijati gas u količinama koje bude plaćala unapred.

"Gasprom" je Arbitražnom institutu u Stokholmu tužio ukrajinski "Naftogas" za 4,5 milijardi dolara, dok je ukrajinska kompanija odgovorila protivtužbom, tražeći da im "Gasprom" vrati šest milijardi dolara koliko su im, kako tvrde, preplatili do sada isporučeni gas, zahtevajući da im ruska kompanija odredi "fer i tržišnu" cenu.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren 67. Sajam knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LORD

    23. jun 2014 | 10:52

    Ako nas nasi "strucnjaci" ubedjuju da ce biti gasa-kupujte pod hitno "Smederevce",drva,ugalj...

  • drndoje

    24. jun 2014 | 20:46

    A koje to fabrike koriste RUSKI GAS,kada se vlada zabrinula da nece biti gasa,,,,,,,,m,m,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA