Labris formuliše javne politike za prava LGBT osoba (VIDEO)

 
  • 26

Po ugledu na uspešne mehanizme sprovedene u razvijenim zemljama LABRIS će u narednom periodu definisati, izraditi i sprovesti javne politike prema Vladi i institucijama u pet ključnih oblasti, a zarad boljeg poštovanja prava i kvaliteta života LGBT građana

Republika Srbija je potpisnica niza univerzalnih i regionalnih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava koji nedvosmisleno zabranjuju diskriminaciju LGBT osoba i nameću državi kako negativne tako i pozitivne obaveze u cilju osiguravanja nesmetanog uživanje prava LGBT osoba.

Međutim, već godinama izostaje efikasnost kada je u pitanju sprovođenje zakona i poštovanje Ustavom zagarantovanih prava, a kada je u pitanju podnošenje obaveznih izveštaja međunarodnim institucijama, Republika Srbija kasni po nekoliko godina.

Organizacija LABRIS je zato, po ugledu na uspešno razvijene mehanizme definisanja i zastupanja Javnih politika i u saradnji sa Forumom za etničke odnose definisala pet ključnih tema na osnovu kojih će se obratiti političarima i parlamentaricima u narednom periodu.

Projektni tim je do sada realizovao preko 40 konsultacija sa više od 20 organizacija iz oblasti zaštite ljudskih prava gde je na osnovu prikupljenih informacija definisano pet prioriteta za formiranje predloga javne politike i to: 1. Pristup pravdi i vladavina prava; 2. Bezbednost, prevencija i borba protiv nasilja; 3. Zabrana diskriminacije; 4. Obrazovanje i socio-ekonomska stabilnost; 5. LGBT kultura i identiteti.

Sam pojam zastupanja Javnih politika ima za cilj da nosiocima Vlasti objasni i približi važnost problema koji su definisani Javnim politikama na razumljiv i prihvatljiv način. Sam mehanizam zastupanja Javnih politika podrazumeva tri jednostavna koraka – artikulisanje i definisanje problema, predlog prihvatljivog rešenja i konačno obraćanje nedležnim instancama.

Ovaj projekat od izuzetnog značaja za LGBT zajednicu ali i proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji biće realizivan zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Video: Toni Parsons gost Sajma knjiga u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Алекса

    12. jun 2014 | 16:48

    Да ли у мањине спадају некрофили, манијаци, силеџије, сатанисти, силоватељи и контраверзни бизнисмени где су и која су њихова права?

  • Лорд Пера

    12. jun 2014 | 18:08

    А јел има неки закон који штити једног сасвим обичног Србина?

  • русиа

    12. jun 2014 | 19:31

    Содома и гомора... Овако су радили

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA