Poplavljenima tipske kuće do 100 metara kvadratnih

 
  • 1

Do sada je procenjeno da je potpuno uništeno između 800 i 1.200 kuća, a reč je o projektu za kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara

Arhitektonski fakultet u Beogradu i Ministarstvo građevinarstva izradiće projekte za izgradnju tipskih kuća za ljude koji su u poplavama ostali bez domova, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Kako je objasnila, reč je o projektu za kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara. Do sada je procenjeno da je potpuno uništeno između 800 i 1.200 kuća, koje moraju da budu izgrađene do jeseni kako bi ljudi imali gde da žive.

- Do sada je procenjeno da direktna šteta iznosi skoro 600 miliona evra, od čega je 309 miliona na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, dok su lokalne samouprave prijavile štetu od nešto manje od 300 miliona evra, ne računajući Obrenovac - rekla je Mihajlović, otvarajući skup "Novi modeli izgradnje stambenih objekata za ugrožene u poplavama" na Arhitektonskom fakultetu.

Kako je dodala, procenjuje se da indirektna šteta od poplava u Srbiji iznosi oko dve milijarde evra i da se ona odnosi na socijalni, ekološki aspekt, proizvodnju i druge štete koje će pretrpeti naša ekonomija narednih nekoliko godina.

Potpredsednica vlade je poručila da više neće moći da se grade objekti na nebezbednim mestima kao što su obale reka, nedaleko od klizišta i dodala da šteta od poplava u Obrenovcu nije mala, a da će se prve procene znati do kraja juna.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Privremene insitucije u Prištini ulicu u Banjskoj nazvale po poginulom albanskom policajcu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mazda

    12. jun 2014 | 13:16

    Pa nije samo Obrenovac poplavljen gospodjo ministarka. Tu su jos najmanje 15-20 sela oko Obrenovca koja su isto tako poplavljena. Tako da ako ste zaboravili na ta sva sela-cisto da vas podsetim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA