SRBIN KOJI JE GRADIO AMBASADU SAD: CIA mi je svakodnevno skenirala zenicu! (FOTO)

 
  • 12

Firma Đure Plavšića učestvovala je u izgradnji Ambasade SAD. Svakog dana CIA je kontrolisala identitet njegovih radnika, a i najsitniji posao morao je da bude prijavljen agentima

Srbin Đura Plavšić već tri decenije gradi kuće, zgrade i naselja po Nemačkoj. U glavni grad je stigao pre tri decenije da obiđe sestru, ali je odlučio da ostane. Prošao je put od fabričkog radnika na privremenom radu do vlasnika firme.

Od zdanja koja je podigao u centru Berlina, ovaj uspešni građevinar ističe Ambasadu SAD, na čijoj je izgradnji učestvovala njegova firma. Njegovi radnici su morali i najsitniji posao da prijave agentima da bi dobili dozvolu za rad.

- Vrednost ove zgrade, na Pariskom placu, bila je 82 miliona evra. Gradili smo je tri godine kao podizvođači, uz takvu kontrolu agenata CIA kao da smo zidali Generalštab. Svakog dana agenti CIA su legitimisali i pretresali moje radnike. Kontrolisali su naš identitet skeniranjem zenice oka. Njihov strah od špijuniranja je išao dotle da su rendgenima pregledali svaki ekser, šraf, svaku čiviju, kabl i crevo, koji su ugrađivani u nameštaj i u instalaciju - priča Plavšić, prenose "Novosti".

Dogodilo se da je jedan radnik stavio pur-penu u rupu u zidu, da bi je zatvorio, ali da nije dobio dozvolu od kontrolora iz CIA. Bio je pozvan na saslušanje i našao se pred otkazom.

- Da nisam intervenisao, čovek bi ostao bez posla. Objasnio sam agentima da svako novo angažovanje građevinaca traži višenedeljnu kontraobaveštajnu proveru njegovog identiteta, porekla i porodice. Interesantno je da CIA na ovoj građevini nije odobravala rad Srbima iz Srbije, jer ih je smatrala opasnim nacionalistima, ali nije zabranjivala zapošljavanje Srba iz BiH, koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske - objašnjava Plavšić čudnu američku praksu.

Amerikanci su želeli da nova ambasada bude zatvorena kao bunker. Hteli su da svi prozori budu zazidani, ali im Nemci to nisu dozvolili, kako ne bi narušili arhitekturnu lepotu Berlina. Ipak, napravili su lažne prozore, iza kojih su neprobojni zidovi. Ispod ambasade postavljen je betonski zid da špijuni ne bi mogli kroz tunel da uđu u ovo zdanje. Ona danas važi za najsigurniji objekat u Berlinu.

Đuro se približava šezdesetim godinama. Oženjen je Snežanom i otac je četvoro dece. Ima rodbinu u Prijedoru i kuću od u Aranđelovcu, kojima se poslednjih godina sve češće vraća. Razmišlja o penziji, ali hteo bi da završi još nekoliko poslova, ovog puta u otadžbini.

(Telegraf.rs)

Video: Na Univerzitetu Kolumbija veliki dan za Srbiju i našeg naučnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    10. jun 2014 | 16:07

    Neverovatno kakav lazov.Na toj gradjevini sam i sam radio i mogu dokazati da laze kao pas.To mu je uostalom urodjena navika.On je u toj zgradi izvodio gipsane radove i bio je jedna od 20 firmi.Njegovi ljudi su pretresani maltene svaki dan i naravno proveravani jer je poznato da zaposljava rumune bez ikakve prijave.Pokrali su sve sto se moglo pokrasti na toj gradjevini i nije ni ostao do kraja nego je isteran sa svim svojim ljudima koje ni platio nije.Nebi bilo lose da vi novinari proverite ko je covek o kome pisete...

  • markozh

    10. jun 2014 | 15:31

    Odao si strasne tajne poslace te u guantanmo

  • 007

    10. jun 2014 | 17:17

    Mogu da skeniraju koliko hoce kada bacuska udari dzabe im sve.zivela rusija I severna koreja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA