KO ĆE DA NAS BRANI? Srbija ostala bez borbenih aviona!

 
  • 92

Prizemljeni ionako malobrojni "migovi" 21 i 29 zato što kasni nabavka akumulatora za ove letelice iz Rusije

Nijedan od "migova" Vojske Srbije trenutno ne može da poleti zato što iz Rusije nisu nabavljeni akumulatori za ove avione.

Miroslav Lazanski, novinar i vojnopolitički komentator objasnio je za "Naše novine" da je problem nastao i zbog novca i zbog birokratije.

- Govori se o ceni od desetak hiljada evra po kompletu akumulatora, ali nije problem samo u novcu, već u birokratiji, koja unedogled produžava javne nabavke iako su čak i ruske eskadrile koje koriste avion "mig 29" prešle na nabavku akumulatora na civilnom tržištu. Za vreme ogromnih poplava svi smo bili svedoci da nemamo dovoljno helikoptera, a avione nemamo ni za obavljanje osnovne letačke obuke. Problem je što u budžetu ne postoji tačka za vazduhoplovstvo iako bi nam taj kredit sigurno bio odobren - objašnjava Lazanski dodajući da će i Albanija imati bolje avione od Srbije ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

Iako na papiru Vojska Srbije ima vazduhoplovne brigade u Batajnici, Kraljevu i Nišu i desetak tipova aviona i helikoptera u upotrebi, osim u slučaju helikoptera "gazela" sve druge letelice ili ne lete uopšte ili mali broj letelica održava ispravnost.

Ni "orlovi" ne lete već više od pola godine zbog pada jednog u Mrčajevcima sredinom novembra 2013. godine.

Srbija prema pisanju "Naših novina" ima samo tri ispravna "miga 21" isto toliko ispravnih "migova 29", "orlovi" ne lete od sredine novembra 2013. godine, a "G-4 supergaleba" ima svega desetak ispravnih.

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jagodinac

    3. jun 2014 | 02:04

    Pa samo ako nas ta dva MIGa odbrane. Srbiji vojska i nije potrebna. Branice nas Vucic i Dacic zajedno sa Nikolicem. Ta tri politichka kolosa zamenjuju armiju, avione, tenkove....a i rekli su da Srbija vishe nikada nece ratovati. Osim za NATO po belom svetu.

  • Starscream

    3. jun 2014 | 02:04

    Posle bombardovanja vojska je planski unistavana pod izgovorom sta ce nam naoruzanje i vojska, mi necemo vise ratovati. U fazonu ako nas neko napadne mi cemo da se savijemo

  • РАКЕТНА ОДБРАНА

    3. jun 2014 | 08:04

    Србији су потребне НАЈБОЉЕ одбрамбене ракете (замља-ваздух и земља-земља), а не авиони ловци-бомбардери који служе за парадираље.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA