Škole zatrpane ponudama klubova i restorana za maturu

 
  • 4

Dešava se da osmaci maturu slave u školama, a kraj školske godine u noćnom provodu i to zajedno sa đacima mlađih razreda

Iako je Ministarstvo prosvete još pre tri godine zabranilo proslavu male mature u restoranima i kafanama, škole su zatrpane ponudama noćnih klubova.

Tako se dešava da osmaci maturu slave u školama, a kraj školske godine u noćnom provodu i to zajedno sa đacima mlađih razreda, piše Danas.

Roditelji učenika od petog do osmog razreda OŠ „Đura Jakšić“ dobili su ponudu za proslavu kraja školske godine u jednom beogradskom klubu, po ceni od 700 dinara, u koju ulazi prevoz, jedno piće i troškovi obezbeđenja. Roditelji mogu da izaberu da li će proslava trajati od 19 do 23 sata, ili od 20 časova do ponoći. Direktorka ove škole Tamara Jelić potvrdila je za Danas da je u toku izjašnjavanje učenika i njihovih roditelja o ovoj ponudi, ali da odlazak u diskoteku ipak neće dozvoliti.

- Videla sam ponudu i moram da kažem da od početka nisam bila za to, ali sada kad ste me zvali, to ću da zabranim. Mislim da je sve to preterano i nepotreban trošak, jer smo skupljali pomoć za ugrožene u poplavama i za lečenje bolesne dece. U našoj školi nije praksa da se na ovakav način organizuje proslava kraja školske godine  - kaže Jelićeva, napominjući da će učenici osmog razreda završetak osnovne škole proslaviti u letnjoj učionici i školskom dvorištu, uz tortu, sokove i oslikavanje murala.

Ministarstvo prosvete je zabranilo osnovnim školama da maturante vode u ugostiteljske objekte upravo zbog pritiska javnosti, ali su se direktori našli u „nebranom grožđu“ zbog insistiranja roditelja da se proslave van škole ipak bude.

Neke škole pribegavaju „kompromisnom“ rešenju da se uz pomoć specijalizovanih agencija školski holovi ili fiskulturne sale „pretvore“ u luksuzne restorane i to po ceni od 1.500 do 2.500 dinara po učeniku. Sve to, uz saglasnost saveta roditelja. Druga, mnogo češća varijanta je proslava maturske večeri u organizaciji samih roditelja, na kojima su razredne starešine i drugi nastavnici gosti u svojstvu privatnih lica.

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EU

    31. maj 2014 | 09:34

    Imas maturu u skoli, tu platis 1300 dinara i imas da jedes i uzivo neki bend ili DJ. Skola ovo organizyje uz saglasnost Saveta roditelja i to lici na americke srednje skole. E sad, posto je zabranjeno izlazenje u restorane i klubove preko skole, osmaci pronadju neki nocni klub i sami se dogovore koliko ce platiti zakup, obezbedjenje, pice i da li ce biti DJ ili bend i to kosta od 500 do 1000 dinara i skole nemaju veze sa tim tako da skole mogu odbiti ponude, ali osmaci mimo skola mogu prihvatiti u saglasnost roditelja.

  • Nako

    31. maj 2014 | 09:14

    Nema dnevnice? U OS Branko Copic dvoje nastavnika nisu ispratila svoja odelenja jer nisu dobili dnevnicu za proslavu mature! Neka oni sede u parkicu..

  • Mirković

    31. maj 2014 | 06:12

    Svi na čišćene Obrenovca,Krupnja,Paraćina,Sm.Palanke...bar da ima država koristi,kakvi splavovi,klubovi i ostale ludorije...mali je broj dece koja stvarno nešto vrede,ovo ostalo ide u školu samo da popuni broj...zato,u "radne pobede" a ne na splavove i klubove sa drogom u džepu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA