BIH: Poplave i klizišta uništile 7.500 kuća, 80.000 osoba evakuisano

Rešavanje problema osoba koje su u poplavama ostale bez domova trebalo bi biti među najvažnijim pitanjima za donatorsku konferenciju posvećenu obnovi BiH koju je ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumžija najavio za jul

  • 1

Poplave koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu uništile su 7.500 kuća, a 80.000 ljudi koji su morali da napuste svoje domove sada su u statusu rasljenih osoba, preliminarni su rezultati analize Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH.

Pomoćnik ministra Mario Nenadić istakao je da je u prvim danima poplava broj raseljenih bio znatno veći, a da su najgore prošli oni kojima je kuće uništila voda ili su nestale na nekima od brojnih klizišta.

- Oko 7.500 porodica se ne može vratiti u svoje kuće - jasan je Nenadić, uz preciziranje da se oko 2.500 osoba trenutno nalazi u kolektivnim centrima.

Rešavanje problema osoba koje su u poplavama ostale bez domova trebalo bi biti među najvažnijim pitanjima za donatorsku konferenciju posvećenu obnovi BiH koju je ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumžija najavio za jul, nakon što do 18. juna bude dovršena procena šteta po metodologiji Svetske banke i Fonda Ujedinjenih nacija za razvoj, prenosi "Dnevni avaz".

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Ron van Roden potvrdio je spremnost te institucije da pruži financijsku pomoć za obnovu zemlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA