POPLAVA OSTAVILA HOROR ZA SOBOM: Uništena paraćinska Tehnološka škola! (FOTO)

 
  • 0

Nakon povlačenja "jezera" u kom je plivalo prizemlje, ostali su upropašćeni svi kabineti i pola metra mulja. Školi koja je svima pomagala, sada je njoj potrebna pomoć

Tehnološka škola, najhumanija srednja škola u Paraćinu, potpuno je upropašćena nezapamćenom poplavom 15. maja!

Kad se posle četiri dana jezero u kom je škola "plivala" povuklo, za njim je ostao neviđen horor. Više od pola metra mulja uništilo je sve kabinete, a osim metalnih i plastičnih delova, ništa nije više za upotrebu.

Već pet dana učenici i profesori raščišćavaju prostor i spasavaju ono što se spasti može. Nažalost, toga je malo. Iz jednog dela mulj je očišćen i izneta je propala oprema. Niži nivo škole je u još strašnijem stanju, i tek treba da se očisti.

Dejan Nešić, direktor škole, kaže da od kabineta u koje je godinama ulagano nije ostalo ništa. I ne samo od kabineta. Uništeni su i zidovi, laminati, kompletna unutrašnjost...

- Zvali su nas ljudi iz cele Srbije, nudili pomoć. Obišao nas je i načelnik Školske uprave u Jagodini. Bio je zaprepašćen veličinom štete. Skoro da nema škole u Srbiji koja je poplavama toliko oštećena. Nalazimo se baš uz reku, a niži smo od njenog nivoa. Plavljeni smo i sedamdesetih godina prošlog veka. Zbog toga stručnjaci moraju da procene da li vredi adaptirati ili nadograditi sprat. Tako bismo jednom za svagda rešili ovaj problem - priča direktor.

Arhitektonski fakultet iz Beograda ponudio je da besplatno uradi idejno rešenje, nakon čega će škola od Ministarstva prosvete pokušati da dobije sredstva.

- U ovom trenutku, najvažnije je da prostor što pre raščistimo i stvorimo uslove za dezinfekciju. Bez toga, neću dozvoliti da krene nastava od ponedeljka. Nastave, naravno, ne može biti ovde već na spratu iznad Ekonomske škole, ali ne smemo dozvoliti da se raznosi prljavština - navodi Nešić.

Tehnološka škola poznata je po velikom srcu jer je organizovala brojne akcije pomoći mnogima kojima je to bilo neophodno.

Zbog toga će, najavio je KUD "Spasovdanski vez", za školu biti održan veliki humanitarni koncert, a Udruženje građana "Pokret dostojanstvenih" pozvalo je sve kojima je ova škola prirasla za srce da pomognu novčanim prilogom.

Račun škole je 840-1154666-97.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA