Božo Koprivica izdao knjigu o fudbalu i svemu ostalom

Knjiga ima božanstvenu varku, jer neko može pomisliti da je to samo priča o fudbalu, a ona pripada nepostojećim žanrovima, možda bi to mogao biti esej u prozi ili čak studio u prozi

  • 0

Izdavačka kuća " Geopoetika" predstavila je danas izmenjeno i dopunjeno izdanje knjige Bože Koprivice "Samo bogovi mogu obećati", koje je svoju premijeru imalo u Zagrebu 2010. godine, kod izdavačlje kuće "Ljevak".

Prem rečima vlasnika i glavnog urednika, inače poznatog i cenjenog pisca Vladislava Bajca, "knjiga ima božanstvenu varku, jer neko može pomisliti da je to samo priča o fudbalu, a ona pripada nepostojećim žanrovima, možda bi to mogao biti esej u prozi ili čak studio u prozi".

- U svakom slučaju, to je viteško delo u kome sve što se kaže, kaže se iz nekog visokoparnog plemenitog razloga. Što se više priča o fudbalu, a iznosi se niz podataka o utakmicama, golovima i fudbalerima to se shvata da je to priča o svetu i životu - naglasio je Bajac i dodao da "knjiga ima strašno mnogo junaka čije su sudbine autentične".

Među njima je legendarni Galić koji je autoru ispričao setnu i uzbudljivu priču o svom životu kao i Aleksandar Aranđelović prvi jugoslovenski fudbalski disident. Njegov prebogati otac kupio mu je stadion, osnovao tim i sin mu je postao veoma daroviti fudbaler koji je iskoristio priliku 1947. i emigrirao u Italiju.

Veoma su zanimljivi opisi jugoslovenske reprezentacije i njenih utakmica u vreme kada se Jugoslavija raspala. Pisac je hteo da kaže kako u to vreme više ništa nije bilo zajedničko osim tih igrača koji su zdušno nastupali zajedno".

Koprivica (1950) koji je diplomirao Svetsku književnost kod legendarnog profesora Vojislava Ðurića, a zatim je najveći deo zivota proveo kao dramaturg i pisac, ali na prvom mestu mu je bila strast prema fudbalu (zagriženi je navijač "Partizana").

Ispričao je da je "u detinjstvu obećao sebi da će igrati na svetskom prvenstvu 1970. godine, ali se to nije dogodilo"

- I kako je vreme odmicalo shvatio sam da mi se takva prilika neće nikada pružiti i zbog toga sam morao napisati ovu knjigu u kojoj sam pokušao da ispričam svoj život preko fudbala - objasnio je on.

Koprivica je ispričao i neke epizode iz knjige među kojima je i ona o nesvakidašnjem susretu u kafani "Smederevo" Lava Jašina i Valerija Voronjina, koje je na čudesan način doveo Bora Ilić "Jeja", poslednji beogradski boem.

Tada je, prema kazivanju Koprivice, Voronjin ispričao nesvakidašnju ukrajinsku priču kako su u okupiranom Kijevu Nemci 1942. organizovali susret svog kluba i "Dinama".

Domaćim igračima bilo je rečeno da, ako pobede - biće streljani. Uplašeni igrači su krenuli da izgube, ali kako je utakmica odmicala igra ih je zanela i oni su pobedili. Nemci su svih 11 igrača streljali u dresovima, na tribinama stadiona".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA