SRUŠIO MU SE CEO SVET: Gledao sam kako voda odnosi sve što sam gradio 20 godina! (FOTO)

 
  • 6

Ivo Petek u poplavama je ostao bez ičega. Izgubio je 65 grla stoke, 80 hektara zemlje mu je pod vodom, dok su usevi potpuno uništeni. Očajan, svestan je da mora da počne od nule

Ivo Petek iz sela Gunja u Hrvatskoj juče je prvi put, posle četiri dana, uspeo da se probije do kuće i imanja. Pre katastrofalnih poplava koje su zadesile ovo mesto, on je u štali imao 65 grla stoke: bikove, krave, junice i telad i sve ih je znao po imenu.

- Kad je nešto boli, tešiš je. Kad pogreši, grdiš je, ona to shvati i popravi se. Nisu to bile samo domaće životinje, one su mi bile sve - priča Ivo Petek za hrvatski Jutarnji list.

Rođen je u Nemačkoj, ali se vratio da se bori u Domovinskom ratu. Pokrenuo je farmu, njegova porodica krenula je od nule , živeli su kao podstanari. Dve decenije stvarali su imanje koje je brojalo 65 grla stoke i 80 hektara zemlje.

Petnaestak preživelih krava nepomično je stajalo u vodi kad se vratio. Da bi došao do njih Ivo je zagazio toliko duboko u vodu da mu je došla do vrata. Izvukao je jednu kravu na suvo, iako zna da neće preživeti. Najteže mu pada što nije mogao da uradi ništa, sem da gleda kako mu voda odnosi sve što je stekao.

- Bili smo na sahrani mog strica. Neko je u jednom trenutku rekao da je pukao nasip. Požurio sam do kuće. Trebala mi je pomoć, ali je nisam imao. Do nas je voda došla tek u nedelju uveče, mogli smo da se pripremimo, da je makar neko omogućio prevoz stoke, ali nije. Stajao sam na ulici i gledao kako mi voda prodire u kuću i štalu. Uzeo sam klješta i presekao lance kravama koje su bile vezane. Oslobodio sam svu stoku, ali životinje nisu htele da izađu napolje. Uspeo sam da uzmem ličnu kartu i izvezem dva traktora, a onda sam jedva spasao živu glavu - priča Petek.

Vrednost stoke koju je Ivo izgubio iznosi 52.600 evra, a ukoliko se tome doda i cifra od oko 4.000 evra, koliko je mesečno zarađivao od prodaje mleka, šteta je ogromna.

- Živeo sam dobro, ne lagodno. Posejao sam 60 odsto kukuruza i 30 odsto soje, 12 hektara žita, 10 hektara deteline na sveukuonom imanju od oko 80 hektara, pa sad izračunajte kolika je to šteta - očajan je Petek i dodaje da nema ništa.

- Ne znam kad ću ponovo imati ovo što sam imao, za nekoliko godina. Krave sam sam odgajao, sve o njima sam znao. Sad mi ostaje da krenem ispočetka - zaključio je Petek i pozvao državu Hrvatsku da mu pomogne.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Video: Dete palo sa trećeg sprata u Novom Pazaru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    23. maj 2014 | 07:09

    Nadam se da ce ovaj vredan covek ponovo uspeti da povrati sve sto je izgubio kao i drugi ljudi iz stradalnih podrucja.

  • Da li je bitno

    23. maj 2014 | 02:59

    Kukala ti majka...moli Boga da dobijes barem za hektar i za kravu....Srbijo, crna Srbijo. Napaceni moj narode, tek ces da vidis sta ce te snaci...

  • Ђорђе

    23. maj 2014 | 12:17

    Једино ми је жао ове јадне стоке.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA