ZMIJE I POPLAVE: Evo šta raditi ako naletite na zmiju!

 
  • 10

Kako se navodi u apelu Srpskog herpetološkog društva "Milutin Radovanović" zmije u ravničarskim predelima su najčešće neotrovne i potpuno bezopasne, pa širenje panike i histerije može samo još više otežati posao spasiocima u ovako teškoj situaciji

Srpsko herpetološko društvo "Milutin Radovanović" iz Beograda na svom zvaničnom sajtu objavilo je apel korisnicima društvenih mreža, štampanim i elektronskim medijima da ne šire paniku u javnosti zbog sve češće pojave zmija u poplavljenim područjima jer realna opasnost od njih ne postoji.

Kako se navodi u apelu, zmije u ravničarskim predelima su najčešće neotrovne i potpuno bezopasne pa širenje panike i histerije može samo još više otežati posao spasiocima u ovako teškoj situaciji.

- Kako navode izvori na internetu, ljudi u pomoć zbog pojave zmija već zovu i vojsku. To je stvarno neracionalno i samo dodatno komplikuje spasavanje ljudi, domaćih životinja i domova. Zmije u ravničarskim područjima Srbije su neotrovne i potpuno bezopasne, ako se izuzme nekoliko lokaliteta u Vojvodini na kojima ima šarki - navode herpetolozi.

Prema saopštenju, u poplavljenim područjima najčešće se sreću "smukovi i vrste vezane za vodu, ribarice i belouške. Sve navedene vrste mogu da narastu do 1,5 pa čak i 2 metra pa mogu da izgledaju zastrašujuće, ali su potpuno bezazlene", navodi se u apelu i dodaje da se na osnovu fotografija dostupnih na internetu i društvenim mrežama vidi da su sve zmije, viđene ili ubijene bile smukovi i ribarice.

Herpetolozi kažu da nije nemoguće sresti i otrovnice u poplavljenim područjima, ali, kako kažu, čak ni od njih ne preti neminovno smrtna opasnost.

- Naše otrovnice se od drugih vrsta zmija lako razlikuju, duž smeđih ili sivih leđa imaju tamnu cik-cak šaru. Šarke mogu biti i potpuno crne. Kao i druge vrste životinja zmije samo pokušavaju da se spasu i pobednu na suvo. I njih voda isteruje iz skloništa - kažu herpetolozi i dodaju da zapravo mnogo veća opasnost dolazi od pacova, koji su pak pretežna hrana zmija.

"Glodari prenose zarazne bolesti koje mogu biti pogubne po ljude. Često su pacovi osnovni faktor u izbijanju i širenju strahovitih epidemija, dok zmije ne prenose nijednu bolest na ljude, zapravo se hrane glodarima. Odrasli smuk može da pojede čitavo leglo pacova. U uslovima kada se na potopljenim područjima nalazi veliki broj lešina, kada su izlivene septičke jame i raznete deponije, a temperature rastu, vrlo je verovatno da će doći do pojave i širenja infekcija. Najezda glodara je ono što treba da nas brine", kaže se u apelu.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Nastavlja se suđenje Miki Aleksiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA