Najbliži Tuđmanov savetnik oslobođen optužbi za zločine 1945.

 
  • 0

Josip Boljkovac (94) je bio optužen da je naredio hapšenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mesta pod optužbom da su sarađivali s ustaškim vlastima

Prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova, 94-godišnji Josip Boljkovac, danas je na zagrebačkim Županijskom sudu nepravosnažno oslobođen optužbi da je 1945. kao šef karlovačkog Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Boljkovac, koji je zbog godina i lošeg zdravstvenog stanja otežano pratio i poslednju raspravu, jutros se nije pojavio na izricanju prve presude, javila je Hina.

Optužba je tvrdila da je tokom tromesečnog suđenja dokazala da je Boljkovac naredio odvođenje i ubistvo civila, a njegova odbrana je u završnoj reči, pre dva dana, tvrdila da "nijedan dokaz Boljkovca ne povezuje s partizanskim zločinom koji se objektivno dogodio".

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo Boljkovca je teretilo da je od 7. maja do sredine juna 1945., protivno propisima međunarodnog ratnog prava, naredio hapšenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mesta pod optužbom da su sarađivali s ustaškim vlastima.

Nakon podizanja optužnice u septembru prošle godine Boljkovac je isticao da se njegovim slučajem skreće pažnja s dnevne politike, a ponovio je i da "nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila merodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tela".

U Hrvatskoj je zbog partizanskih zločina prijavljeno 30-ak osoba, ali, kako je većina osumnjičenih umrla ili je nedostupna, postupci su u najvećem broju slučajeva odbijeni, prekinuti ili su u mirovanju, navodi agencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA