OKLETAC, BAČEVCI... Selima oko Bajine Bašte i Kosjerića preti katastrofa zbog gejzira i klizišta!

 
  • 3

Na sve muke koji su zadesile Gvozdac, Okletac, Ovčinju, deo Bačevaca, gde je srušeno ili oštećeno oko 300 kuća, dvorišta i livade sada zapljuskuje voda koja izvire iz tla

U brdima nad Bajinom Baštom klizišta su se pokrenula, a veliki deo putne mreže nije u funkciji.

Na sve muke koji su zadesile Gvozdac, Okletac, Ovčinju, deo Bačevaca, gde je srušeno ili oštećeno oko 300 kuća, dvorišta i livade sada zapljuskuje voda – koja izvire iz tla, piše "Blic".

- Trideset metara pod zemljom postoje ogromni rezervoari vode koji su se očito napunili i onaj višak pod jakim pritiskom izbacuju na površinu. Posle poplava, odrona i klizišta sada nam prete i pojave nalik gejzirima - kaže Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta u kojoj je 450 duša raseljeno.

U više sela ovog kraja može se samo pešice. Kroz gustu šumu, travuljinu do kukova, preko kamenjara i zmijarnika, piše ovaj dnevni list. 

- U Oklecu su dve kuće iseljene ali ih je još 13 neuslovno za život. U Kosićima sam video kuću koja se iskosila pod 45 stepeni. Brdo se obrušava ka naselju u Donoj Crvici. Struju smo uspeli da dovedemo do nekih mesta, ali tako što smo elektrokablove položili po zemlji. Srušila se jedna trafostanica i ko zna koliko bandera, - prenosi Filipović.

Od 1.150 kilometara puteva pod ingerencijom Bajine Bašte pola nije u funkciji. Građevinci pokušavaju da osposobe komunikacije ali posao usporava nedostatak goriva.

Ni punih sedam dana od kada je krenula strahota još nema prilaza selima Godečevo i Stankići. Preko 50 kuća ovde je srušeno ili poljuljano, a klizišta su izrovila čak i livade, tako na da ovom području nema ravnog a zdravog parčeta zemlje na koje bi mogao da sleti helikopter, piše "Blic".

Namirnice, lekovi, voda, stočna hrana u ove krajeve i dalje se otprema kurirski – na leđima dobrovoljaca koji pešače kroz planinski neprohod, kilometrima da bi isporučili pomoć.

(Telegraf.rs)

Video: Nastavlja se suđenje Miki Aleksiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lila

    21. maj 2014 | 17:50

    O, muci nikad kraja...

  • Mikac

    21. maj 2014 | 23:26

    Ja sam iz Bajine Baste, mogu reci da je strasno. Ljudi se najvise brinu da u Zvorniku se ne odvali to brdo koje treba. Kazu upalo bi u Drinu blizu nzm ni ja koliko tona zemlje, ali znam da kazu da je oko 200-300 kamiona. Ako upadne, prekida se tok Drine i mi imamo jos jedno jezero celom duzinom. :/ to je realnost, zato je grad pun vojske i policije.

  • Uroš Mijajlović

    21. maj 2014 | 20:58

    Ovo je ok ali ono kad politicari kao idu spasavaju decu u poplavljenim gradovima.Pomaži i ćuti.Ne trebaju njima vojnici koji će izginuti u prvom redu treba im dobar vođa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA