I U HRVATSKOJ EVAKUACIJA: Vetar i voda nose sve pred sobom

 
  • 4

Najdramatičnija situacija je danas u Slavoniji i Posavini, gde su se reke izlile iz korita i poplavile brojne kuće. Velike količine voda dolaze iz BiH u Savu koja naglo raste, a jak vetar koji nosi sve pred sobom - saobraćajne znakove, stabla i krovove

U Hrvatskoj je, na poplavama ugroženim područjima Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, upućeno 250 vojnika s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamacima s posadama kako bi pomogli stanovništvu.

Takvu odluku doneo je ministar odbrane Ante Kotromanović pošto je zahtev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Zbog porasta vodostaja reke Save jutros su uvedene vanredne mere obrane od poplava na delu Save, i privremeno je zabranjena plovidba.

Na području sliva reke Orljave, koja se izlila u mesto Gradac, vatrogasci i meštani počeli su s evakuacijom dece i starijih stanovnika. Voda je okružila 200-tinjak kuća kojima su poplavljeni podrumi, a snažan vodeni talas odnosi i poljoprivredne mašine. Evakuisane su i neke porodice na području Okučana i Lipika, gde je reka Pakra srušila dva pešačka mosta.

Pripadnici Hrvatskih voda, vatrogasci i građani pokušavaju da spreče daljnje nadiranje vode na području sliva te reke, a Policijska uprava brodsko-posavska saopštila je da je zatvoren granični prelaz Slavonski Šamac jer je poplavljen put koji vodi prema granici na bosansko - hercegovačkoj strani. Voda koja se izlila iz reke Save poplavila je i prostorije graničnog prelaza u Bosanskom Šamcu.

U Vukovarsko-sremskoj županiji poplavljeno je 30 odsto poljoprivrednih površina, gde ističu da velike količine voda dolaze iz BiH u Savu koja naglo raste. Županijski načelnik za poljoprivredu Andrija Matić kaže da je stanje u poljoprivredi katastrofalno, jer je za mesec dana palo 244 litara kiše po kvadratnom metru.

Inače, olujno nevreme i obilne padavine počele su juče u Hrvatskoj, najdramatičnija situacija je danas u Slavoniji i Posavini, gde su se reke izlile iz korita i poplavile brojne kuće, a u nekim delovima zemlje proglašena je elementarna nepogoda.

Velike probleme na istoku zemlje stvara i jak vetar koji nosi sve pred sobom - saobraćajne znakove, stabla, a urušila se i jedna kuća. U Novom Marofu urušio se krov Gradske skupštine. Zbog poplava ne saobraćaju vozovi na liniji Pleternica-Požega-Velika.

I Zagreb je zahvatilo noćas nevreme gde je vetar lomio stabla i granje i rušio krovove. Vatrogasci su do sinoć imali 17 intervencija na uklanjanju srušenih stabala i sanaciji oštećenih krovova, objavila je Hina.

Dešavanja uživo u vezi sa poplavama, najugroženijim mestima u Srbiji i vanrednom situacijom možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto-ilustracija)

Video: Vučić na Samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    16. maj 2014 | 17:33

    Sramota tako pisati !!! Zar ne vidis da smo svi u istom problemu.... Bozija volja !!!

  • Vojin

    16. maj 2014 | 16:45

    Vatikan ce da im pomogne u molitvama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA