PATRIJARH: Republika Srpska da se pripoji Srbiji, Vučić da podigne posrnulu naciju!

U ekskluzivnom intervjuu za "Nedeljnik" Irinej je pristao da priča o cr­kvi, po­li­ti­ci, Vu­či­ću, Ko­so­vu, gej paradi, ali i o svom de­ti­nj­stvu, izbo­ru za prvog čoveka Crkve, o tome kako je hteo da se povuče između dva kruga. Na kraju je i zaplakao kad je na red došla priča o Kosovu

  • 83

Pa­tri­ja­rh Iri­nej re­t­ko da­je in­te­r­vjue. Ovaj za "Ne­de­lj­nik" je ra­đen pred sam po­če­tak Sa­bo­ra ko­ji mno­gi na­zi­va­ju odlu­ču­ju­ćim i na ko­jem tre­ba da se pro­me­ni čak se­dam vla­di­ka, ali i izgla­sa­ju ne­ke od klju­č­nih odlu­ka za de­lo­va­nje Sr­p­ske pra­vo­slav­ne cr­kve.

Patrijarh je pristao da priča o cr­kvi, po­li­ti­ci, Vu­či­ću, Ko­so­vu, Ćo­si­će­vom in­te­r­vjuu "Ne­de­lj­ni­ku", ali i o svom de­ti­nj­stvu, izbo­ru za pa­tri­ja­r­ha, tome kako je hteo da se povuče između dva kruga.

Na kraju se i zaplakao kad je na red došla priča o Kosovu.

- Trenutno stanje jeste teško, ali tako nešto ne sme da se čuje. Do­bri­ca Ćo­sić ni­je smeo da izja­vi da je Ko­so­vo izgu­blje­no. Ne, go­spo­di­ne Ćo­si­ću - Ko­so­vo ni­je izgu­blje­no. Ni u Ko­so­v­skoj bi­ci, ni­ti je Ko­so­vo izgu­blje­no ka­da je vi­še od 100.000 po­ro­di­ca ostalo da se bo­ri i sve­do­či. Ko­so­vo ni da­nas ni­je izgu­blje­no, ma ko­li­ko sta­nje bi­lo te­ško. Mo­ra­mo da se izbo­ri­mo za na­ša pra­va ko­ja ima­mo. I sve dok je ono u na­šim mi­sli­ma, ose­ća­nji­ma, sr­ci­ma, Ko­so­vo ni­je i ne sme da bu­de izgu­blje­no - objasnio je Patrijarh srpski Irinej, nakon čega mu je krenula suza.

Na pitanje ka­ko SPC i on li­č­no gle­da­ju na ap­so­lu­t­nu po­be­du Ale­k­san­dra Vu­či­ća na izbo­ri­ma, šta očekuju od njega i imaju li neki savet, patrijarh je rekao:

- Ve­ro­vat­no je na­rod ose­tio i oče­ku­je ne­što vi­še od Vu­či­ća ne­go od dru­gih po­li­ti­ča­ra. Za­to mu je dao svoj glas. Na­rod s pra­vom oče­ku­je od Vu­či­ća da se po­la­ko po­di­že­mo od tla, da mo­že­mo da sta­ne­mo pred sve­tom, a pre sve­ga pred sa­mim so­bom. Vu­čić mo­ra da po­di­g­ne po­sr­nu­lu na­ci­ju. Mi­slim da smo kao na­rod pri­li­č­no sla­bi. I tre­ba da uči­ni sve da do­đe kraj tom sla­blje­nju i pro­pa­da­nju. I ulo­ži na­por, sna­gu, pa­met. A da bi­smo se po­di­gli, mo­ra­mo bi­ti sve­sni sa­mi se­be, svo­je isto­ri­je, svo­je ku­l­tu­re, svog po­lo­ža­ja. Ako to mi sa­mi ne bu­de­mo pri­hva­ti­li i me­nja­li se, dru­gi nas ne­će po­di­ći. Po­tre­ban nam je za­pra­vo po­dvig da se po­di­g­ne­mo. Do­ve­de­ni smo do pro­sja­č­kog šta­pa.

Patrijarh je kazao i da se na Krimu desilo nešto što je krenulo s Kosova.

- Taj pro­ces je već kre­nuo. Ako mo­že Ko­so­vo da se odvo­ji od Sr­bi­je, za­što se RS ne bi odvo­ji­la od Fe­de­ra­ci­je BIH i pri­po­ji­la Sr­bi­ji? Za ta­ko ne­što ima mno­go vi­še ra­zlo­ga, jer s odu­zi­ma­njem Ko­so­va sa­da pra­ve dve al­ban­ske dr­ža­ve, a Sr­bi­ja sa RS bi bi­la jed­na sr­p­ska dr­ža­va kao što je to bi­la ve­ko­vi­ma.

Slučaj dolaska pape, pak, ovako je objasnio:

- Ne­ma re­še­nja pro­ble­ma bez raz­go­vo­ra, di­ja­lo­ga, ra­z­me­ne ide­ja. Sva­ki kon­ta­kt za SPC je pri­hva­tljiv, ali pro­blem je što je naš na­rod na­j­ve­će tra­ge­di­je u svo­joj isto­ri­ji do­ži­veo od svo­jih su­se­da - rimoka­to­li­ka. Ja­se­no­vac, Ja­dov­no, Prebilovci... A na­j­ve­ći pro­blem je što je u tim zlo­či­ni­ma uče­stvo­vao ve­li­ki broj nji­ho­vog klira. I to ni­je bi­lo ne­po­zna­to vr­hu rimoka­to­li­č­ke cr­kve ni u Hr­vat­skoj ni u Va­ti­ka­nu.

Patrijarh je rekao da je predsednik Ni­ko­lić čo­vek iz na­ro­da, da je s Ta­di­ćem imao niz pri­ja­te­lj­skih su­sre­ta, ali da mu je najžalije zbog odlaska Vojislava Koštunice u penziju jer je on bio "no­si­lac ide­ja, na­še ku­l­tu­re i isto­ri­je".

Otkrio je i da je ponudio osta­v­ku po­sle pr­vog kru­ga gla­sa­nja ka­da su pro­šla tri kan­di­da­ta.

- Pr­vi je bio mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je, ja dru­gi, a tre­ći Iri­nej ba­č­ki. Epis­ko­pi­ma sam re­kao: "Ja ne bih, ja to ne že­lim. Mo­je go­di­ne i mo­je zdra­v­stve­no sta­nje ni­su ta­kvi da mo­gu da izdr­žim". Od­mah je usta­la gru­pa epis­ko­pa i za­mo­li­la me da ne odu­sta­jem. A ja sam on­da oče­ki­vao da će me na kra­ju izbor zao­bi­ći. Ali, eto de­si­lo se da sam Bo­ž­jom vo­ljom iza­bran za pa­tri­ja­r­ha.

Patrijarh Irinej izjavio je da je "gej pa­ra­da vrh le­de­nog ne­mo­ralnog bre­ga, skup svih ma­na i po­ro­ka".

- Ža­lim te lju­de ko­ji pri­pa­da­ju takozvanoj gej popu­la­ci­ji. To je po­re­me­ćaj ili de­vi­ja­ci­ja lju­d­ske pri­ro­de. Mo­gu da ih ra­zu­mem, kao i taj nji­hov pro­blem, ali ne mo­gu da ih ra­zu­mem što taj pro­blem na­me­ću na­ma i što to jav­no po­ka­zu­ju - rekao je patrijarh odgovarajući na pitanje da li će SPC od vlasti zatražiti za­bra­nu gej pa­ra­de.

Patrijarh je naveo da pripadnike LGBT populacije ne osu­đuje, ne­go da ih žali i da ne mo­že da shva­ti nji­ho­vo na­me­ta­nje.

- A da li će bi­ti za­bra­nje­na ta pa­ra­da? Niči­ja si­la ni­g­de ni­je do­bra - rekao je patrijarh

Kompletan intervju pročitajte u najnovijem broju Nedeljnika.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    15. maj 2014 | 15:31

    Tako sam ja slusajuci patrijarha Pavla 92.god.i njegove cuvene reci..braco Srbi gde je Srpski grob tu je i Srpska zemlja..krenuo u Hrvatsku na bojiste.Ja se vratio ali bez mojih drugara Zive Draganceta i Nese.Nista ne odbranismo a ja ostao ziv ali sa dijafragmanim infarktom .Vise nikome nisam potreban imam 60.god. Ovo vazi za nasu omladinu.Deco razmisljajte svojom glavom ako to ne cinite kajacete se a popovi neka sluze opela liturgije krstenja vencanja jer su zato a ne da vode politiku.Znamo kada popovi vode politiku kako se zavrsava eto npr/Stepinac pop DJujic......

  • Velicar

    15. maj 2014 | 14:04

    Jako los i opak covek...

  • vuk

    15. maj 2014 | 13:40

    A kada je ovaj postao predsednik? Drz se ti svog dzipa mani se politike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA