Želite da probate praistorijski napitak? Evo gde možete da ga popijete!

 
  • 2

U "Noći muzeja", 17. maja u školi praistorijske arheologije "Sedmorečje" (Makedonska 5) posetioci će moći da probaju praistorijski napitak (čaj od gljiva) i to iz praistorijskih šolja, kao i da vide tajanstvenu kuglu Lepenskog Vira i Lepenski stelarijum-zvezdarnik

U okviru manifestacije "Noć muzeja" 17. maja škola praistorijske arheologije "Sedmorečje" (Makedonska 5) organizovaće niz predavanja i izložbu na temu "Praistorija Srbije" o kojoj se premalo zna, a još manje govori i piše.

Od 18.00 časova do 02.00 časa svi zainteresovani moći će da saznaju sve što žele o praistorijskoj oazi koja se nalazi nadomak Beograda kroz priču o životu naših predaka, i osvetljavanje različitih aspekata svakodnevice mezolita i neolita.

Posetioci će uz takozvane pra-tekstove dobiti poklone napravljene od prirodnih materijala inspirisane Lepenskim virom i Vinčom, a o tome šta će moći da se vidi u "Noći muzeja", Tamara Komazec iz "Sedmorečja" kaže:

- Dva arheologa će pripovedati o najkarakterističnijim primercima keramike i skulptura praistorijskih kultura, a posetioci će moći da vide: maketu kuće iz Lepenskog Vira od lokalnog pruća i gline, model tipske praistorijske kuće, sa naznakama kamenog ognjišta kao na Lepenskom Viru, mini kućice inspirisane Lepenskim virom ("za poneti"), rustične tablice sa uporednom ćirilicom i vinčanskim pismom, magične kocke sa lepenskim i vinčanskim motivima, svilene marame sa ručno naslikanim vinčanskim i lepenskim figurama - objašnjava za Telegraf Tamara dodajući da će moći da se sazna i šta se dešava kada mladi umetnici grafitima prikažu praistorijsku umetnost.

Pored pra-kutija oslikanih različitim dekupaž tehnikama, sveskama i razglednicama sa stripom o Praroditeljki (Put oko sveta) prisutni će moći da se upoznaju i sa raritetima poput praistorijskih ogledala.

Vrhunac večeri svakako će biti dolazak "gospodina Pećinka", koji će se pobrinuti da svako dobije praistorijski napitak (čaj od gljiva) i to iz praistorijskih šolja.

U ovoj noći biće izloženi do sada nikada izlagani: tajanstvena kugla Lepenskog Vira, poznata i kao Lepenska košnica i Lepenski stelarijum-zvezdarnik, instrument za ispredanje priča.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA