MUP uklanja kamere iz patrolnih kola

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je MUP-u da prestane sa nedozvoljenom obradom podataka o ličnosti policijskih službenika i građana, koji su kontrolisani putem kamera ugrađenih u patrolna kola

  • 25

Ministarstvo unutrašnjih poslova postupiće po rešenju poverenika kojim se nalaže uklanjanje kamera korišćenih za snimanje policijskih službenika i osoba zaustavljenih u postupku kontrole saobraćaja, iako se taj sistem pokazao kao efikasno sredstvo u suzbijanju korupcije, saopštio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

Rebić je u izjavi dostavljenoj medijima objasnio da je saobraćajna policija zakonsko ovlašćenje za uvođenje tih kamera našla u Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da su one uvedene kako bi dokumentovale prekršaje, ponašanje učesnika u saobraćaju i sprečile korupciju.

- Rešenje poverenika odnosi se samo na kamere koje su snimale ponašanje policijskog službenika i kontrolisanog lica nakon zaustavljanja, dok na sve druge kamere koje saobraćajna policija koristi poverenik nije stavio zabranu korišćenja - objasnio je Rebić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući ovom sistemu značajno je smanjen stepen korupcije, a jedan od mogućih sledećih koraka je predlaganje izmena zakona o policiji i uvođenje eksplicitnog ovlašćenja za policijske službenike, budući da je poverenik izneo stav da ovakav način snimanja nije u skladu sa zakonom.

- Ostaje nam nada da ćemo ponovo uvesti ovaj sistem u rad jer tako bi se bez sumnje doprinelo smanjenju korupcije - kazao je Rebić.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti naložio je, naime, MUP-u da prestane sa nedozvoljenom obradom podataka o ličnosti policijskih službenika i građana koji su kontrolisani putem kamera ugrađenih u patrolna kola, kao i putem uredaja za audio snimanje instaliranih na opremi i uniformi službenika saobraćajne policije.

Ustav Srbije nalaže, kako objašnjava poverenik, da se obrada podataka o ličnosti uređue zakonom, a vid obrade podataka koji je u ovom slučaju bio predmet razmatranja nije uređen nijednim zakonom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    13. maj 2014 | 19:00

    Srećna nam korupcija, opet! Sve se završi jednom "crvenom."

  • Goram

    13. maj 2014 | 18:46

    Da se uvedu kamere I u kancelarije vladinih sluzbenika I svih drugih kako u privatnom tako I u drzavnom sektoru.Da vidimo sta I kako muvaju.

  • Komsija

    13. maj 2014 | 18:28

    Ameri odavno koriste kamere. I treba da se snima. Koja glupost je ukidanje kamera...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA