Rusija pojačava Crnomorsku flotu na Krimu

Neophodnost unošenja promena u program razvoja Flote pojavila se zbog prisajedinjenja poluostrva Krim u Crnom moru, na kom je ta flota stacionirana. Ove godine u Crnomorsku flotu biće raspoređene nove podmornice i brodovi nove generacije

  • 10

Ruska Crnomorska flota biće ove godine pojačana podmornicama i brodovima nove generacije, najavio je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Ruski ministar odbrane je naveo da će Crnomorska flota do 2020. godine za razvoj dobiti više od 2,3 milijarde dolara

Prema njegovim rečima, neophodnost unošenja promena u program razvoja Flote pojavila se zbog prisajedinjenja poluostrva Krim u Crnom moru, na kom je ta flota stacionirana, prenela je agencija RIA Novosti.

- Na lokacijama na kojim je stacionirana naša flota ove godine biće formirane nove jedinice protivvazdušne odbrane i morske pešadije. Ove godine u Crnomorsku flotu biće raspoređene nove podmornice, brodovi nove generacije - rekao je Šojgu.

On je, takođe, najavio da će u vojnoj paradi u Sevastopolju posvećenoj Danu pobede, 9. maju, učestvovati 70 letelica ruskog vazduhoplovstva, koji simbolizuju 70. godišnjicu oslobođenja Krima od nemačke fašističke vojske.

Biće održana parada brodova Flote i demonstrativni let 70 aviona ruskog vazduhoplovstva

Ruska agencija navodi da naročitu zabrinutost Rusije izaziva aktivnost američke mornarice u Crnom moru pojačana početkom februara, kada su u taj region upućeni brodovi "Tejlor" i "Maunt Vitni".

Tada se "Tejlor" nasukao kod obala Turske zbog čega je prekoračio rok dozvoljenog boravka u vodama Crnog mora. Od 11. aprila u Crnom moru se nalaze razarač "Donald Kuk" i francuski obaveštajni brod "Dupui d Lom".

Pored toga, 1. maja rumunsku luku Konstanca napustio je "Tejlor" i za sada se ne zna gde se uputio, navodi ruska agencija. Prethodno je NATO zbog događaja oko Ukrajine odlučio da razmesti vojsku radi "jačanja borbene gotovosti i održavanja vežbi", i da revidira odbrambene planove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA