Stotine Šiptara sa Kosova ratuje u Siriji na strani Al Kaide!

 
  • 36

Za sada je prebrojano više od 100 Albanaca sa područja Kosova, koji su se priključili ratu u Siriji. Kosovo je do sada pokušalo da uredi zakonom zabranu učešća svojih građana u oružanim konfliktima

Vise od 100 Albanaca sa Kosova ratuje u Siriji, piše danas list Ekspres, pozivajući se na policijske izvore.

Do danas su data razne brojke broja stanovnika Kosova uključenih u ratu u Siriji, ali sada se veruje da je taj broj vise od 100. Oni su iz raznih krajeva Kosova ali dominiraju oni iz ruralnih sredina i onih ekonomski manje razvijenih, tvrdi list.

Kako se dodaje, samo iz okoline opštine Srbica u Drenici u ratu u Siriji nalazi 40 Albanaca dajući podršku paramilitarnim islamskim grupacijama. Oni su sistematizovani u dva najveća islamska krila u ratu protiv rezima Bašara Al Asada, u takozvanoj Islamskoj drzavi u Iraku i Šamu (ISIS S) i u organizaciji bliskoj sa Al Kaidom koja se zove Dzabhatu Al - Nusra.

Eksres je nedavno izvestio da je u borbama u Faludži poginuo mladić Valon Musliju iz sela Tusila kod Srbice, a sada i njegov brat nastavlja "džihad" u grupi ISIS S, koja je sada otvorila front i u pokrajini Al-Anbar u Iraku.

Kosovo je do sada pokušalo da uredi zakonom zabranu učešća svojih građana u oružanim konfliktima. Nacrt zakona koji bi mogao da sankcionise ovu aktivnost je u proceduri ali i dalje nije postao zakon, podseća list.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Sajam knjiga -Službeni glasnik

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA