Srbija dobija nova zanimanja do kraja godine!

Projekat Meč du (MATCdo) treba da omogući stvaranje nove nacionale klasifikacije zanimanja, jer u postojećeoj nema zanimanja koja se traže, poput programera, dok s druge strane treba izbrisati ona, za kojima više nema potrebe

  • 3

Registar nove nacionale klasifikacije zanimanja trebalo bi da bude završen od kraja godine, najavljeno je iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Projekat Meč du (MATCdo) koji je sprovođen poslednjih 13 meseci, ima za cilj da pomogne usklađivanje obrazovnog sistema sa potrebama privrede, čime bi se znatno povećalo zapošljavanje, rekao je na predstavljanju rezultata, koordinator projekta u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Zoran Matović.

- Ovo je jedan od onih projekata koji treba da utvrdi za kojim to profesijama žudi privreda, a to je proces koji traje. Sprovedeno je anketiranje poslodavaca i diskusija u osam gradova Srbije i potvrđeno je da postoji velika sistemska neusklađenost obrazovanja i potreba privrede -kaže Matović.

"Privreda mora imati definisane potrebe, na koje obrazovanje mora odgovoriti, pri tome privreda mora da definiše razvojne planove i kadrovske potrebe, što nije lako, kao ni transformacija obrazovanja", kazao je on.

Na osnovu toga napravljen je predlog mera, koje treba da prevaziđu neusklađenost i smanje broj nezaposlenih. Potrebno je promeniti obrazovne programe, ali i način obrazovanja, koje stalno kasni za razvojem privrede.

Programski direktor Otvorenog univerziteta Subotica, koji je učestvovao u projektu, Pavle Budinčević, naveo je da su predložene mere modernizacija srednjeg stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama društva i njegovo usklađivanje sa dugoročno deficitarnim zanimanjima na tržištu.

Predložena je i modernizacija visokog obrazovanja sa ciljem da se uvede više prakse, što će povećati mogućnost zapošljavanja, izrada sistema neformalnog obrazovanja, koje nije usklađeno sa EU, usklađivanje tržišta rada sa privrednim razvojem i povećanje motivisanosti nezaposlenih da prihvataju i poslove van svog mesta stanovanja.

Projekat treba da omogući i stvaranje nove nacionale klasifikacije zanimanja. Postojeća je zastarela i u njoj nema zanimanja koji se sada traže, kao što su programeri, dok s druge strane treba izbrisati ona, za kojima više nema potrebe. Registar bi trebalo da bude završen od kraja godine i da ima registrovanih oko 3.000 zanimanja.

Budinčević je istakao da je potrebno privrednike dovoditi na fakultete da drže predavanja, dodajući i da mladi nisu dovoljno zainteresovani za zanatske škole, iako u Srbiji ima oko 40.000 takvih nepopunjenih radnih mesta.

Projekat je finansirala Evropska komisija sa 106.745 evra.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA