SRPSKI HEROJ ILI TERORISTA? 96 godina od smrti Gavrila Principa! (FOTO)

 

Na današnji dan, 28. aprila 1918, umro je Gavrilo Princip od tuberkuloze u češkom Terezinu * Pri kraju života je vrlo oslabio zbog loših zatvorskih uslova i imao je svega 40 kilograma

Gavrilo Princip je bio član tajne organizacije Mlada Bosna, a postao je poznat po tome što je izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine.

Franc Ferdinand je došao u Sarajevo na čelu vojnih snaga koje su vršile manevre u okolini grada. Srpsko stanovništvo grada je njegovo pojavljivanje na čelu vojske doživljavalo kao provokativno, budući da se sve to odigravalo na Vidovdan.

Austrougarske vlasti su u toku istrage došle do saznanja da je oružje korišćeno u atentatu doneto iz Srbije. Iako s ovim incidentom nisu bile povezane zvanične vlasti Kraljevine Srbije već određeni ljudi na visokim položajima pripadnici organizacije „Ujedinjenje ili smrt“ ili „Crna ruka“, Austrougarske vlasti su iskoristile novonastalu situaciju da upute ultimatum Srbiji sa zahtevom da njihova policija u Srbiji slobodno vrši istrage, hapšenja i druge mere u vezi s gonjenjem osumnjičenih za pogibiju svog prestolonaslednika.

Srpske vlasti su odgovorile pozitivno na sve tačke ultimatuma, osim na jednu koja je zahtevala upućivanje austrougarskih istražnih organa unutar teritorija Kraljevine Srbije. Ovo su vlasti Austrougarske iskoristile da objave Srbiji rat, koji je ubrzo eskalirao u Prvi svetski rat.

Slika koja se dugo vremena pogrešno smatrala za sliku hapšenja Gavrila Principa. Vladimir Dedijer tvrdi u svojoj monografiji Sarajevo 1914. da je na slici prikazano hapšenje Ferdinanda Bera (Ferdinand Behr), Nemca po nacionalnosti, koji je pokušao da spasi Principa od masovnog linča. Original slike se nalazi u Muzeju grada Sarajeva.

Po prvobitnom planu atentata, izvršilaca je bilo šest. Od tih šest četvorica nisu uradilo ništa prilikom prvog prolaska carske kolone kad je Nedeljko Čabrinović bombom promašio automobil u kome se nalazio Ferdinand, ali je lakše ranio pukovnika Eriha fon Mericija i grofa Boz-Valdeka.

Prilikom povratka kolone Gavrilo Princip je uspešno izvršio atentat. Na suđenju je ustanovljeno da atentatori nisu imali nameru da ubiju Sofiju Hotek. Oružje koje je Princip koristio je bio belgijski Fabrique Nationale M 1910 poluautomatski pištolj, kalibra 7.65x17mm (.32 ACP) i navodno ga je pripadnicima Mlade Bosne uručio sam Dragutin Dimitrijević Apis.

U vreme kad se dogodio atentat, Gavrilo Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora, gde je bio izložen mučenjimaKaznu je služio u češkom Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918, malo pred kraj Prvog svetskog rata. Pri kraju života je bio zbog loših zatvorskih uslova vrlo oslabio i imao oko četrdeset kilograma.

Ovo su stihovi Gavrila Principa koje je u zatvoru noktima urezao!

U unutrašnjosti ćelije smeštene u tvrđavi Terezin, danas samo u zid ugrađeni okovi za koje je Gavrilo Princip bio svezan, svedoče o njegovoj mučeničkoj smrti. Na zidu ispred ćelije ugrađena je skromna ploča s imenom zatvorenika, glavnog aktera sarajevskog atentata, koji je poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji.

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

Američki i nemački mediji su ga pred stogodišnjicu atentata poredili sa Osamom bin Ladenom!

A šta je za vas Gavrilo Princip? Terorista ili srpski heroj?

(Telegraf.rs)

Video: Simonida Stanković: Umetnost prepoznaje onaj koji je celovit

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. april 2014 | 16:07

    Princip nije - pitanje. Princip je - princip!...

  • Serbinjo

    28. april 2014 | 14:06

    Terorista? Okupiraju ti zemlju nasilno taj isti prestolonaslednig i covek ga ubije zato sto brani svoju zemlju ne moze biti Terorista. HEROJ dici mu najveci SPOMENIK.

  • Ivanjica

    28. april 2014 | 15:48

    Šta li bi dali neki "veliki" narodi da imaju svog Principa? Ovako, pošto ga nemaju ,daju sebi za pravo da laprdaju svašta. Da li bi za teroristu proglasili da je,kojim slučajem, neki Francuz izvršio atentat na Hitlera dok se šepurio po Parizu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA