Evo šta da radite ako vam je dete gej ili lezbejka! (VIDEO)

 
  • 61

S obzirom na važnost uloge porodice i socijalnog okruženja u životu svake osobe, cilj okupljanja grupe "PFLAG Srbija" je stvaranje što tolerantnijeg okruženja koje će biti podržavajuće kako za LGBT osobe tako i za njihove roditelje, porodicu i prijatelje

Sa ciljem da se LGBT osobe, kao i njihove porodice, prijatelji i druge saradničke organizacije civilnog društva u Srbiji aktivno uključe u političke procese koji posebno utiču na njihovu bezbednost, kvalitet života i šanse za ravnopravnim učešćem u svim društvenim sferama pokrenuta je grupa "PFLAG Srbija".

S obzirom na važnost uloge porodice i socijalnog okruženja u životu svake osobe, cilj okupljanja PFLAG grupe je stvaranje što tolerantnijeg okruženja koje će biti podržavajuće kako za LGBT osobe tako i za njihove roditelje, porodicu i prijatelje.

Grupa je deo projekta "Inicijativa za politički dijalog" koji sprovode Labris (organizacija za lezbejska ljudska prava), a u okviru programa Građansko društvo za budućnost koji finansira USAID i Institut za održive zajednice (ISC).

Labris je i u prethodnim godinama individualno podržavala roditelje LGBT osoba i u nekoliko navrata inicirala okupljanje PFLAG grupe, a 2006. godine je sprovedena kampanja "Ponosna na svoje roditelje" i objavljena brošura namenjena roditeljima čija su deca lezbejke, gej, biseksualci/ke dok se organizacija "Siguran puls mladih - Spy" dve godine unazad kontinuirano bavi pružanjem psihosocijalne podrške roditeljima LGBT osoba.

PFLAG ima više od 500 predstavništava širom sveta, uz više od 200.000 članova i onih koji ih podržavaju.

Akronim PFLAG, koji se čita P-FLAG (pifleg), prvobitno je značio "Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays", ali se 2013. godine prešlo na korišćenje samo akronima da bi se uključila čitava LGBT zajednica.

Trenutno "PFLAG Srbija" radi na osnažanju roditelja, članova porodice, prijatelja kako bi u narednom periodu bili spremni da javno govore i zastupaju LGBT prava.

- Lično smatram da bi samostalno organizovanje Prajda u ovom trenutku bilo kotraproduktivno. Kao što smo već pomenuli u ovoj prvoj fazi želimo da osnažimo PFLAG grupu, a zajedničkim učešćem na Prajdu to možemo i postići. LGBT osobe će spoznati da nisu same u borbi za svoja prava, a roditelji, članovi porodice i prijatelji će se suočiti sa svim problemima sa kojima se lezbejke, gejevi, biseksualne i trans* osobe svakodnevno susreću i biće odvažnije i spremnije da daju svoj doprinos. Planirano je učestvovanje PFLAG grupe na "Pride Week"-u, na kom ćemo predstaviti grupu široj javnosti, i naravno učešće na Beogradskom Prajdu koji je zakazan za 31 maj. ove godine -  poručila je Jelena Vasiljević.

Što se konkretnih zagovaračkih aktivnosti tiče "PFLAG Srbija" trenutno radi na medijskoj kampanji koja promoviše vrednosti PFLAG grupe, kao i na kreiranju platforme LGBT/HR organizacija koja će uzeti aktivno učešće u praćenju implementacije strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i odnosnog akcionog plana.

(Telegraf.rs)

Video: Predstavljeno prvo kolo Izabranih dela Svetislava Basare na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajdaho

    24. april 2014 | 17:39

    Ne daj boze.Pa to bi mi kao roditelju bila najveca kazna.

  • Влада

    24. april 2014 | 17:54

    Шта да радим са дететом које је канибал?

  • Normalno

    24. april 2014 | 20:03

    Ja imam druga koji je gey ima decka i zalosno je sto nemogu slobodno da setaju pricate o crkvi a govorite ubij i zakolji jel to crkva propagira svaki covek zena zasluzuju da zive dal ce biti gey lezbejka ili strejt zapitajte se malo mrzite evropu a nosite njihovu robu po meni sve osobe koje mrze druge netreba da zive meni gey lezbejke strejt nesmetaju i jos se pitam vama sto smetaju sta ste vi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA