FARBANJE JAJA VOSKOM: Zaboravljena metoda sa Kosmeta (FOTO)

  • 27

U "Muzeju Ponišavlja" u Pirotu, u susret Vaskrsu, održana je radionica na kojo je prezentovana zaboravljena metoda ukrašavanja vaskršnjih jaja voskom, a koja potiče sa Kosmeta i koristilase vekovima unazad.

Kustos Muzeja Tanja Karanović kaže da je cilj ove radionice da se vrate tradicionalni načini ukrašavanja jaja pred Vaskrs.

- Žene znaju za bojenje vaskršnjih jaja lukovinjem i drugim prirodnim bojama, ali ovo je nešto što je srpska tradicija i drago mi je što ovako mlada žena može da nas tome poduči. Ovakav vid rada u Muzeju je vrlo poželjan, tako da iako nemamo dovoljno prostora mi se trudimo da organizujemo što više ovakvih aktivnosti. Tokom vikenda smo metodama ukrašavanja vasršnjih jaja učili i mališane iz pirotskih vrtića - kaže Karanovićeva.

- Jaja se šaraju šaralicom koja se utapa u vosak i njome šara jaje, koje ne treba da bude kuvano. Šaralica se pravi tako što se na dršci od drveta stavi parče lima, obmota pamukom, utopi se u vosak koji se kasnije topi na plamenu sveće i njime se šara po jajetu. Kada se završi ukrašavanje, jaje se potapa u vruću vodu sa bojom, kuva na slaboj vatri i onda se vosak skida. Na mestu gde je bio vosak ostaje belo, a ostatak jajeta je u boji koju smo stavili u vodu - kaže Mirjana Vitošević koja je ovu metodu naučila od svoje majke i bake pa je odlučila da je prenese i na mlade žene.

Svojim radovima Mirjana je učestvovala na brojnim konkursima Muzeja Ponišavlja za najlepše oslikano vaskršnje jaje gde je osvaja nagrade.

( G. P. )

Video: Vučić dočekao predsednika Kazahstana Tokajeva ispred Palate Srbija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. april 2014 | 13:31

    Ja od kad znam za sebe ovako saram jaja za uskrs, a posle ih majka farba u lukovini, nikad u ovim vestackim bojama, tako da ako jaje i pukne ono bude i ukusnije nego inace.. Vosak se rastopi u konzervi na ringli ( bilo koji vosak) a mozes da saras s' cim oces, samo treba imati stpljenja.. Jedna tradicija koju bas volim.. A nije samo sa Kosova, ja sam iz Like pa za ovo znam :)

  • ...

    18. april 2014 | 14:31

    Moj otac sam pravi saralice, ja sam sa kosova i tako se jaja saraju svake godine.

  • Anastasija

    18. april 2014 | 15:47

    Moja majka i sestra ovako saraju jaja otkako znam za sebe, a inace sam poreklom iz Loznice. Nema lepsih jaja od ovakvih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA