Ovo je nevidljivi američki brod od 3 milijarde dolara! (FOTO)

 
  • 31

Tehnologija kojom je brod opremljen će u mnogo čemu olakšati mornarima život, jer zahteva duplo manje posade nego što je slučaj bio ranije. Biće isporučen do kraja ove godine mornarici i očekuje se da uđe u službu najkasnije do 2016. godine

Američka mornarica u subotu je porinula prvi u nizu novih ratnih brodova razarača koji je vredan više od 3 milijarde dolara. Ime je dobio po pokojnom admiralu Elmu Zumvaltu, dugačak je 186 metara, opremljen je najnovijom tehnologijom, a oblik mu je dizajniran tako da minimizira svoju vidljivost i da na neprijateljskim radarima odaje utisak ribarskog brodića.

Američki zvaničnici smatraju da će Zumvalt flotu uvesti u novu eru, baš kao što je to učinio i admiral koji je prvi uveo mogućnost primanja žena i nacionalnih manjina u mornaricu.

Ceremoniji "krštenja" broda prisustvovale su Muzeta i Ana Zumvalt, ćerke pokojnog admirala, a takođe je prisustvovao i njegov sin koji je penzionisani potpukovnik marine Džim Zumvalt.

- Tata je težio da mornarica ohrabri sve mornare, posebno žene i manjine. Nije samo u ratovima vodio bitke, borio se i protiv diskriminacije u svojim redovima. Sanjao je da će mornarica omogućiti svojim mornarima bolji i kvalitetniji život - rekla je Ana Zumvalt.

Slobodno se može reći da se ispunio san pokojnom admiralu Zumvlatu, jer tehnologija kojom je brod opremljen u mnogo čemu olakšava život mornarima za vreme borakva na njemu. Imaće više prostora za rad i život, pa mornarica sad zahteva upola manje posade nego što je to bio ranije slučaj.

- To će omogućiti da mornarica sprovede svoju ključnu misiju kako treba u vreme budžetskih ograničenja - rekla je američka senatorka Suzan Kolins.

Zumvlat je trebao da bude isporučen mornarici još prošle godine, međutim, to će se dogoditi krajem ove i očekuje se da u službu uđe najkasnije do 2016. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    14. april 2014 | 13:32

    Cuj brod, pa mi smo obarali i daleko brze. Zato su nam i onemogucili izlaz na more... Kad je gusto, kad je sracka - Srbinu je dosta -pracka!...

  • ciabalkan

    14. april 2014 | 13:44

    Samo da ga drze sto dalje od Srbije. Da se ne obrukaju opet... P.S. Izvinite za f117a , nismo znali da je nevidljiv...

  • Novosađanka

    14. april 2014 | 13:49

    Ako je nevidljiv kao "nevidljivi" f-117 , će ga nađemo oko Buđanovaca :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA