RUSIJA REAGUJE: Najava napada na proruske demonstrante je kriminalni akt!

 
  • 17

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova prebacuje odgovornost na Zapad da spreči građanski rat u Ukrajini i smiri svoje saveznike u ukrajinskoj vladi

Najava vlasti u Kijevu da će angažovati vojsku da bi ugušila pobunu proruskih demonstranata na istoku Ukrajine predstavlja "kriminalni akt", saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je istaklo da bi Zapad trebalo da "stavi pod kontrolu" svoje saveznike u ukrajinskoj vladi.

- Sada je odgovornost Zapada da spreči građanski rat u Ukrajini - navodi se u saopštenju ministarstva, preneo je Rojters.

Rusija će o situaciji na istoku Ukrajine zatražiti hitnu diskusiju u Savetu bezbednosti UN, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje ruskog ministarstva je objavljeno nakon što je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, zbog događaja na istoku zemlje, doneo odluku o početku opsežne antiterorističke operacije, uz angažovanje oružanih snaga.

Moskva je, kako navodi Itar-Tas, pozvala Savet bezbednosti UN i Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju da hitno razmotre situaciju na jugoistoku Ukrajine.

- Zahtevamo da protagonisti Majdana, koji su zbacili zakonski izabranog predsednika, odmah obustave rat protiv sopstvenog naroda i ispune svoje obaveze na osnovu sporazumu od 21. februara - navelo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Zapadni sponzori protesta na Majdanu, posebno oni koji su potpisali sporazum, kao i SAD koje stoje iza njih, obavezni su da zauzdaju svoje štićenike koji su se otrgli kontroli, prenela je ruska agencija.

Pored toga, oni moraju da se distanciraju od neonacista i drugih ekstremista, da prestanu da koriste oružje protiv ukrajinskog naroda i odmah započnu nacionalni dijalog u kojem bi ravnopravno učestvovali svi regioni, u interesu fundamentalih ustavnih reformi, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uca

    13. april 2014 | 20:15

    Da ima istinite pravde kod onih koji je propagiraju do ove tuzne situacije ne bi ni doslo.

  • Srbin gospic

    13. april 2014 | 20:21

    Ma sta bre molite taj zapad uzmite stvar u svoje ruke i zauzmite Ukrajinu i zapusite usta svima.

  • KOSTA

    13. april 2014 | 20:26

    ZAPAD JE JEDNO ZLO KOJE TREBA ZGAZITI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA