NEMA MESTA PANICI: Ima dečjih vakcina!

 
  • 2

Sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja - kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut"

Predstavnici Instituta "Batut" i Republičke stručne komisije za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti održaće sastanak, povodom problema sa petovalentnim vakcinama za bebe. Iz Instituta za javno zdravlje poručuju da nema mesta panici.

Zbog problema sa nestašicom petovalentnih vakcina i omogućavanja adekvatne revakcinacije dece koja su je već primila, danas će biti održan sastanak nadležnih posle koga će lekarima i roditeljima biti prosleđeno uputstvo o ponašanju.

Sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja, kažu u "Batutu".

Šefica odseka za imunizaciju u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" Goranka Lončarević izjavila je da sva deca koja su započela vakcinaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja.

- Sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanom petovalentnom vakcinom mogu da nastave sa vakcinama koje su dostupne u domovima zdravlja, u predvidjenim vremanskim intervalima sa kojima će biti upoznati pedijatri -  rekla je ona za RTS.

Lončarević je istakla da je zbog nestašice petovalentnih vakcina, Batut obezbedio dovoljne količine vakcina koje se centralizovanim putem nabavljaju i distribuiraju i koje su dostupne u domovima zdravlja.

Kako je navela, mesta za paniku nema jer je reč je o vakcinama koje prolaze kontrolu Agencije za lekove, kontrolu kvaliteta, izdavanje sertifikata, proceduru skladištenja i čuvanju u "hladnom lancu" i kao takve su bezbedne za primenu.

Ona je podsetila da je Batut upozoravao da dostupnost vakcina u apotekama nije dobar u pogledu bezbednosti vakcina, odnosno kontrole njihovog kvaliteta i čuvanja, jer upustvo za roditelje na koji način da transportuju vakcinu do doma zdravlja "izostaje".

- Uvoz iz inostranstva bez sertifikata kao ampuliranog preparata je izuzetno opasna, i odgovornost je i na lekaru i na roditelju - istakla je Lončarević.

Direktor RFZO-a Momčilo Babić izjavio je da je tender za vakcine raspisan na vreme i da je uzrok nestašice nemogućnost proizvođača da vakcine isporuče na vreme i u potrebnim količinama.

Ministarstvo zdravlja naglašava i da "trenutna situacija sa nestašicom petovalentne vakcine na tržištu u Srbiji, upućuje na važnost revitalizacije sopstvene proizvodnje u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Objašnjava se da nabavka petovalentne vakcine, koju roditelji kupuju u slobodnoj prodaji, nije predviđena Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Istovremeno se ukazuje i na to da se "vakcinacija u Srbiji sprovodi neometano, vakcinama koje predviđa važeći Pravilnik o imunizaciji" i dodaje da su "te vakcine nabavljene u postupku centralizovanih javnih nabavki i da su u zdravstvenim ustanovama koje sprovode imunizaciju".

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    3. april 2014 | 14:00

    Roditelji da su hteli da im deca prime te vakcine i da decu bodu vise puta i sa vecom verovatnocom za nezeljenim dejstvom uzeli bi odmah te vakcine,nebi kupovali.Ja prosto ne mogu da verujem da vas nije sramota da tek tako kazete da mogu da prime te vakcine.Ej igrate se decijim zdravljem da bi mogli da kradete pare lopuze jedne!!!!

  • Ser Žile

    3. april 2014 | 16:01

    Stigla naredba od svetske zdravstvene organizacije, a? Trujte decu Srbije! Bravo bravo, samo napred ministarko zdravlja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA