Radnik držao u kuhinji remek-dela, nije ni slutio da vrede milione (FOTO)

 
  • 2

Platna francuskih impresionista Pola Gogena i Pjera Bonara koja su ukradena 1970. u Londonu, otkrivena su kod radnika Fijata koji nije ni slutio da je vlasnik dela vrhunskih umetnika, jer ih je platio oko 23 evra

Dve slike, vredne nekoliko miliona evra, koje su ukradene 1970. u Londonu, pronađene su nakon dugogodišnje istrage na Siciliji u kući jednog penzionera koji ih je držao okačene u kuhinji, saopštila je danas italijanska policija.

Reč je o "slikama od izuzetnog istorijskog i umetničkog značaja", izjavio je general Mariano Mosa, na čelu policijskog odeljenja zaduženog za kulturnu baštinu.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Rimu, u prisustvu ministra kulture Darija Frančeskinija, rekonstruisao tok istrage koja je dovela do otkrića platna francuskih impresionista Pola Gogena (1848-1903) i Pjera Bonara (1867-1947).

General Mosa je naveo da se samo Gogenovo delo procenjuje na nekoliko desetina miliona evra.

Slike su ukradene 1970. iz kuće bogate londonske porodice Mark-Kenedi, da bi potom bile zaboravljene u vozu koji je saobraćao između Pariza i Torina.

Nakon što su provele neko vreme u birou za izgubljene stvari na stanici u Torinu, slike su 1975. prodate na aukciji jednom radniku Fijata za 45.000 lira (23 evra) koji nije ni slutio da je postao vlasnik dela vrhunskih umetnika.

- Obesio ih je o kuhinjski zid, najpre u svom stanu u Torinu, a zatim u kući na Siciliji gde se preselio kada je otišao u penziju. Tu su ostale narednih 40 godina - kazao je Mosa, prenosi AFP.

Karabinijeri su uspeli da reše misteriju na osnovu fotografija do kojih su došli i pretragom kroz kataloge muzeja, aukcijskih kuća i interneta.

Italijanska policija služba zadužena za kulturnu baštinu raspolaže sa najvećom bankom podataka o ukradenim umetničkim delima, a već 45 godina njena ekspertiza u ovom domenu je visoko cenjena, navodi Frans pres.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Srušila se zgrada u Napulju, iz ruševina izvukli tela dece

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. april 2014 | 03:17

    Ja bi ih mozda cuvao u garazi ili poljskom wc-u. A to sto puno vrede nije odraz lepe slike nego gluposti.

  • Dexon

    3. april 2014 | 13:42

    Jesu li barem obestetili coveka za njegovih 23€:((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA