DODIK: BiH je paralizovana, RS ima ogromnu štetu od toga

 
  • 10

- RS ima ogromnu štetu od toga što je u BiH, jer su joj zaustavljeni neki kapitalni projekti, kao što je, na primer, "Južni tok", a izdvaja i velika sredstva za nefunkcionalnu upravu na nivou BiH - naveo je Dodik i naveo da ne isključuje mogućnost za referendum o samostalnosti Srpske

Paraliza, prisutna u BiH, utiče na stutus i rešavanje važnih pitanja za Republiku Srpsku (RS), kaže njen predsednik Milorad Dodik, koji zbog toga ne isključuje mogućnost da se "nekada u budućnosti", kada se za to stvore odgovarajući uslovi, sprovede referendum o samostalnosti.

On je odbacio kritike opozicije da manipuliše tim pitanjem, istakavši da je referendum osnovno pravo RS i da će biti jednom pokrenut kada za to bude vreme, a uveren je da će se to desiti.

Opozicionoj Srpskoj demokratskoj stranci u RS, koja ga je prozvala da manipuliše referendumom i zatražila da ga raspiše, Dodik je poručio da mogu podneti u Skupštini zahtev za raspisivanje refereduma, a da će njegova stranka to podržati.

Ali, kako je napomenuo, to pitanje može se samo jednom pokrenuti, u pravom trenutku, a sada je primaran dijalog u BiH i to bez narušavanja nadležnosti i autonomije RS, prenela je agencija Fena.

Dodik je ponovio da je BiH "u dramatičnom zastoju, potpuno nefunkcionalna i neodrživa, a funkcioniše samo zbog angažmana međunarodne zajednice".

- RS ima ogromnu štetu od toga što je u BiH, jer su joj zaustavljeni neki kapitalni projekti, kao što je, na primer, "Južni tok", a izdvaja i velika sredstva za nefunkcionalnu upravu na nivou BiH - naveo je on.

Entitetski predsednik je kazao i da RS ostaje privržena izvornom Dejtonskom sporazumu, odbacuje bilo kakvu reviziju tog sporazuma kao i sve nametnute odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice za koje tvrdi da su političko nasilje.

Jedino moguće je da se unutar postojećih struktura u BiH napravi dogovor za njenu funkcionalnost i ako toga nema RS neće učestvovati u mogućoj konferenciji "Dejton 2", dodao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA