Krvavi izbori u Turskoj, osmoro mrtvih! (FOTO)

 
  • 6

Turske vlasti preduzele su izuzetno jake bezbednosne mere na biralištima, a samo u Istanbulu raspoređeno je više od 15.000 policajaca, dok će oko 39.000 policajaca nadzirati prebrojavanje glasova

Najmanje osmoro ljudi ubijeno je danas u sukobima između grupa koje podržavaju kandidate dveju glavnih protivničkih partija na lokalnim izborima koji su u toku u Turskoj, a koje mnogi smatraju referendumom o popularnosti premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Dve osobe su ubijene, a devet ranjeno u južnoj turskoj pokrajini Hataj, kada je izbio sukob između dva protivnička kandidata za starešinu sela (muhtara), prenosi turski list "Hurijet" (Hurriyet).

U sličnom incidentu u oblasti Hilvan u jugoistočnoj provinciji Sanlijurfa ubijeno je šest osoba, a nekoliko ih je teško povređeno, saopštili su bezbednosni izvori, a prenosi "Raša tudej" (Ruša Today).

Televizijski kanal "Al Arabija" (Al Arabiya) izvestio je da je u oba incidenta došlo do pucnjave iz vatrenog oružja između pristalica kandidata turskog premijera Erdogana i onih koji podržavaju njegovog protivnika, uticajnog muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena.

U okršajima su učestvovale čitave porodice, navodi "Al Arabija".

Rojters je ranije danas javio, pozivajući se na bezbednosne zvaničnike, da su četiri osobe ubijene u oružanom sukobu između dve porodice u selu Juvadžik u istočnoj provinciji Sanlijurfa, koja se graniči sa Sirijom, a da su u provinciji Hataj, takođe na graniči sa Sirijom, dve osobe poginule u oružanom okršaju između rođaka dva kandidata u selu Golbasi.

Britanska agencija je podsetila da je do sličnih sukoba dolazilo i na prethodnim lokalnim izborima.

Tenzije su se pojačale u Turskoj uoči današnjih izbora, na kojima više od 52, 6 miliona birača glasa za gradonačelnike i lokalne odbornike na skoro 200.000 biračkih mesta.

Birališta su prvo otvorena u istočnoj Turskoj, a kasnije i u zapadnom delu te zemlje, navodi AFP.

Očekuje se da će odziv birača biti visok usred napetosti zbog političkog rivalstva u Turskoj, prenosi "Raša tudej" i podseća da je na prethodnim lokalnim izborima održanim 2009, na kojima je pobedila Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP), odziv iznosio 85,2 odsto.

Turske vlasti preduzele su izuzetno jake bezbednosne mere na biralištima, a samo u Istanbulu raspoređeno je više od 15.000 policajaca, dok će oko 39.000 policajaca potom nadzirati prebrojavanje glasova.

Jake mere bezbednosti nisu, međutim, sprečile kontroverznu protestnu grupu "Femen" da nagih grudi, sa natpisom "Zabranite Erdogana" na stomaku i leđima, prošetaju jednim od konzervativnih kvartova Istanbula koji je poznat po velikom broju Erdoganovih pristalica.

Policija je uhapsila dve nage aktivistkinje "Femena" koje su pokušale da se dočepaju glasačkih listića i pobacaju ih, navodi RT.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA