BELMUŽ: Specijalitet Stare planine!
Jednostavno jelo koje ne može baš svakome da uspe, a oni najveštiji otkrivaju poseban način spremanja koji daje karakterističan ukus Stare Planine
Stara planina odiše ljubaznošću domaćina, a govor stanovništva ovog kraja vraća u neka davna i zaboravljena vremena. Takav je slučaj i sa hranom. Obeležje ovog kraja Srbije je specijalitet belmuž.
Jelo pripremljeno od mladog nesoljenog sira, belog i kukuruznog brašna i soli priprema se na je jedostavan način, a odlikuje ga neverovatan ukus. Belmuž je najbolje kuvati u kazanima, a kravlji sir ne sme biti stariji od dva dana.
Žitelji obližnjih sela otkrivaju da svaka porodica ima svoj specifičan recept, koji se prenosi sa kolena na koleno. U suštini, belmuž i nije lako pripremiti, jer ovaj specijalitet Stare planine ne može svakome da uspe.
Prenosimo vam kako uz što manje muke, ali i uspešno pripremiti ovo jelo:
U posudu sa debljim dnom stavite sir i na laganoj vatri mešate dok se ne rastopi i počne da vri. Polako dodajte belo kukuruzno brašno uz stalno mešanje. Kada se iz mase počne izdvajati masnoća po ivici suda, belmuž je gotov. Posolite po ukusu, služite toplo i osetite karakterističan ukus Stare planine.
(Telegraf.rs/Vrh Zabave)
Video: Dragana Mirković sagradila kuću porodici sa Golije
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.